Viscolul a făcut prăpăd în Dobrogea. TIR-uri și zeci de mașini blocate în nămeți, până s-au închis drumurile

27-01-2021 18:29


Este iarnă grea, în judeţele din Dobrogea, aflate sub ameninţarea unui cod portocaliu de viscol, şi ninsori puternice.

 

Sute de şoferi au rămas blocaţi pe şoselele acoperite de zăpadă, iar ambulanțele înaintează cu greu, spre spitale. Cel mai rău este în Tulcea, iar în Constanța circulaţia a fost închisă pe drumurile naţionale, şi judeţene. Pe de altă parte, din cauza vijeliei şi a nămeţilor, CFR călători a anulat aproape 30 de trenuri.

25 de maşini mici şi 10 microbuze pline cu pasageri au fost prinse în furtuna de zăpadă. S-a întâmplat pe DN22 între Constanța şi Cogealac, spre Tulcea. Rafalele violente de vânt - de până la 80 de kilometri pe oră - au format troiene, vizibilitatea a scăzut sub 50 de metri iar vehiculele n-au mai putut să înainteze.

Un autoturism a derapat într-un șanț pe marginea şoselei.
Într-o altă maşină, doi bărbaţi se temeau că vor rămâne fără carburant. În jurul vehiculelor înţepenite, viscolul a ridicat suluri groase de zăpadă.

Drumul dintre Tulcea şi Constanța a fost blocat de mai bine de trei ore, mai multe TIR-uri dar şi maşini au fost blocate la ieşirea din Tariverde către Tulcea.

Șoferii dar şi călătorii din microbuze au cerut ajutor la 112. Mai multe echipaje de la drumuri au fost trimise ca să îi sprijine.

În localitatea Mihai Viteazul a întâmpinat probleme şi o ambulanţă care ducea un pacient în Constanța ca să facă chimioterapie. În Corbu, poliţia a făcut format un convoi ca să transporte la intrarea în localitate o gravidă, care avea contracţii, iar echipajul de la salvare nu a riscat să intre în nămeţi.

Izolate au rămas şi maşinile care duceau pâine şi lapte oamenilor din două localităţi.

Mesaj RO-ALERT în Constanța

După-amiaza - în Constanța - oamenii au fost anunţaţi prin RO-ALERT ca traficul a fost închis pe toate drumurile naţionale şi judeţene. Excepţie au făcut Autoastrada Soarelui şi şoseaua dintre Constanta şi Mangalia.

„V-a împins vântul? Da. Vântul... nu vedeţi. E gheaţă pe jos, au dat cu ceva? Ia uite, cu nimic! Ia uite ce e aici. Şi nu e mare panta, nu e munte aici" spune un șofer de TIR

„La Lumina, când am intrat eu, erau două echipaje de poliţie şi putea să zică, ba frate, nu intra, pentru că este drumul înzăpezit, e blocat! Nu, i-a durut undeva!” spunea un alt șofer blocat, care a rămas blocat mai multe ore.

Pe şoselele din Constanța, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri a trimis aproape 130 de utilaje de deszăpezire. În tot judeţul au fost peste o sută de maşini blocate. Când echipajele de la deszăpezire nu au făcut faţă situaţiei, şoferii au pus mâna pe lopeţi şi s-au ajutat unii pe alţii.

„Stăm de vreo două ore jumătate aici, trei ore, maşini blocate. La drumuri şi poduri nu răspunde nimeni, numai ocupat" se plângea un șofer.

În Constanța, vântul puternic a rupt reţelele electrice şi peste 20 de localităţi au rămas fără curent.

Probleme au fost şi pe calea ferată. CFR Călători a decis să suspende, până mâine, 27 de trenuri care fac legătura între Bucureşti şi Buzău, dar şi între Constanța şi Mangalia.


VIDEO PROTVPLUS.RO