Doi bebeluși din Iaşi cu probleme cardiace au fost operați în Italia

27-01-2021 17:25


Vin vești bune din Italia, acolo unde doi bebeluși din Iași au fost operați pe inimă și au uimit echipa medicală pentru că se recuperează rapid.

Se simt bine, iar unul dintre ei a ajuns deja acasă, în brațele mamei. Diagnosticați cu malformații cardiace rare, cei mici nu puteau fi operați în țara noastră, iar singura lor șansă a fost transferul în străinătate, facilitat de o asociație non-guvernamentală.

Născut cu o boală cardiacă rară, Daniel a fost operat cu succes la o clinică privată din Milano. În timpul zborului spre străinătate, bebelușul de numai 4 luni a stat în permanență intubat și ventilat mecanic, cu o echipă complexă de medici lângă el.

Liliana Moisă, mama lui Daniel: „Am crezut în copilaș, în puterea lui de a lupta pentru viața lui. Și datorită îngerilor care ne-au fost alaturi, cu toții au contribuit cu câte o bucățică, au format un întreg imens pentru viața lui. Acum ne bucurăm de întoarcerea acasă. Am renăscut amândoi, în același timp, șansa pe care a primit-o la viață e o renaștere pentru amândoi. Nu găsesc cuvinte mai multe, decât sentimentul de fericire, în primul rând, și de binecuvântare că mamă.”

Zborul medical spre clinica privată din Italia a fost pentru cel mic singura șansă de supraviețuire.

Prețul unei astfel de misiuni pornește de la 20.000 de euro și este suportat, din donații, de o asociație umanitară.

Adelina Toncean, președinte asociație umanitară Blondie: „Este unul dintre cele mai fericite cazuri pe care le-am avut și, oricum, întotdeauna, zborul spre casă este foarte frumos. Dar el parcă l-a făcut și mai frumos. A zâmbit tot drumul. Daniel a fost, efectiv, o minune, un miracol, nici măcar nu mai are nevoie de o operație în următorii ani, așa că Daniel va avea viața pe care pe care o merită.”

Cel de-al doilea bebeluș, un băiețel de 2 luni, transferat la începutul lui ianuarie cu avionul la aceeași clinică din Milano, a trecut și el cu bine peste intervenția chirurgicală. Medicii de la Spitalul de Pediatrie "Sf Maria" din Iași, care i-au urmărit inițial evoluția, au primit cu bucurie vestea cea bună.

Dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Sf Maria Iași: „Cred că este principala dramă a copiilor cu malformații cardiace, care se nasc în România. Dacă corecția nu se face la timp, se depășește momentul operator, acel copil nu va mai beneficia de o calitate a vieții corespunzătoare. În funcție de recuperarea care urmează, controalele vor fi făcute atât în țară, cât și în clinica din Italia, dar ei vor rămâne în evidența Clinicii de Cardiologie la noi, în spital.”

De la începutul anului până acum, 15 copii din România cu probleme grave au fost duși în străinătate pentru operații, cele mai multe pe cord deschis.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO