Violența domestică capătă proporții în timpul izolării: „Soțul cică și-ar fi tăiat soția”
Asociațiile care luptă împotriva violenței domestice cer autorităților să ia măsuri imediate, deoarece multe dintre centrele destinate victimelor riscă să își închidă porțile din cauza situației economice, timp în care numărul agresiunilor crește.
Este și cazul unei femei din Sectorul 6 al Capitalei, care a ajuns la spital din cauza soțului furios. O alta este în stare gravă, după ce partenerul a înjunghiat-o în mașină. Psihologii spun că pentru victime este cu atât mai crunt, cu cât izolarea le forțează să stea în case cu cei care le terorizează.
O femeie a fost agresată și apoi sechestrată de soțul ei vreme de câteva ore. Femeia a făcut greșeala să-i deschidă ușa, deși bărbatul avea un ordin de protecție, care îi interzicea să se apropie de ea. În casă se aflau și fiica acestora în vârstă de șapte ani, dar și o bunică. Cele două au asistat șocate la întregul scandal.
Bărbat: „Soțul cică și-ar fi tăiat soția".
Din fericire, femeia a reușit să sune la 112, iar polițișțIi au intrat cu forța în locuință și l-au imobilizat pe agresor. Pentru că era rănită la o mână, a fost trimisă la spital.
Femeie: „Avem drepturi egale. Acum, dacă ești bărbat, nu trebuie să ții cont de nimic?”
Bărbatul a fost reținut și riscă să ajungă în spatele gratiilor, mai ales că și-a încălcat și ordinul de protecție. Specialișții atrag atenția însă, că numărul agresiunilor în familie a crescut în această perioadă, iar victimele sunt descurajate să anunțe autoritățile, pentru că agresorii le blochează accesul la telefoane sau la internet. Psihologii le sfătuiesc să apeleze la cunoscuți printr-un cod secret dinainte stabilit, atunci când sunt în pericol.
Claudia Bădică, psihoterapeut al Fundației Sensiblu: „Pot face asta în scurtele momente când ies din casă, în timpul conflictului, dacă se pot izola. Fiecare caz are nevoie de un plan. Poate să aibă mici înțelegeri cu vecinii, care dacă aud certuri, să sune ei, pot avea coduri cu vecinii și prietenii, care dacă aud codul, să sune ei la 112."
Fundațiile care ajută victimele violenței domestice spun că pe lângă teroarea de acasă, acestea se tem să nu se îmbolnăvească dacă fug din locuințe, iar rudele evită să le primească tot de teama Covid-19.
Claudia Bădică, psihoterapeut al Fundației Sensiblu: „La nivel de țară, inclusiv înainte de criză, aveam un număr redus de servicii pentru victimele violenței domestice. Sunt insuficiente și, în prezent, unele își continuă activitatea mai puțin."
Autoritățile le asigură pe victime că dacă sună la 112, polițișții pot să-l evacueze pe agresor din casă, chiar și atunci când acesta este proprietarul locuinței și să emită pe loc un ordin de protecție provizoriu, astfel încât să stea la distanță.
Sursa: Pro TV
Etichete: violenta domestica, izolare, femei agresate,
Dată publicare:
10-04-2020 20:05