Viitura care a facut ravagii in Serbia a ajuns si in Romania. Multi localnici prefera sa o intampine in birturile din sat
Viitura de pe Dunare, care a facut ravagii in Serbia, a ajuns joi si la noi. Debitul apei a crescut semnificativ la intrarea in tara, asa cum au preconizat zilele trecute hidrologii. In Dolj, 600 de hectare de pasune si padure au fost deja inundate.
Autoritatile inalta diguri, care sa tina puhoaiele departe de case.
La Bazias se inregistreaza un debit de 13.200 de metri cubi pe secunda - cu peste 1.000 de metri cubi mai mult decat luni si aproape dublu fata de media lunii mai. La Calafat, a fost atinsa cota de pericol, iar la Gruia si Bechet s-au depasit cotele de inundatii.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Efectele viiturii sunt resimtite pana in Delta Dunarii, unde nivelul apei creste vizibil. In Ilganii de Jos, jandarmii ajutati de numai 3 dintre localnici ridicau joi de zor diguri de protectie. Aglomeratia era insa mai mare la birtul din sat.
"Daca va duceti pe dig, se lucreaza.
- Ce e de facut?
- Ce sa fie de facut, ce au facut si restul in tara. Cand vine apa n-ai salvare", spune un satean gasit la bar.
Autoritatile asteapta ca viitura sa ajunga in localitatile din Delta sambata. Pana atunci au de gand sa ridice un dig format din mii de saci umpluti cu pamant, ca apa sa nu mai ajunga in case - asa cum s-a intamplat in 2010.
"In localitate sunt 87 de case. Circa 50 de case sunt in pericol de a fi inundate", spune Ion Danila, primarul localitatii Nufarul.
La Galati, apele vor depasi vineri cotele de atentie si vor inunda faleza.
Mircea Cristea, director AFDJ Galati: "Vom ajunge la sase metri si sapte centimetri, in urmatoarele doua zile, care ar reprezenta varful. Este o cota care obliga autoritatile locale la reactie - si anume de a actiona preventiv."
Proprietarii restaurantelor plutitoare si ai teraselor de pe malul Dunarii vorbesc deja de pagube.
"Noi stam toata iarna si asteptam clientii de primavara. Primavara, daca din trei terase avem doua inundate... Si se pare ca in urmatoarele zile o sa fie si ultima terasa inundata. Pierderile sunt foarte mari", spune Sorin Pavel, proprietar de restaurant.
Politistii de frontiera si angajatii primariei au inaltat joi digul din zona falezei Dunarii.