Cum se pregatesc autoritatile pentru viitura de pe Dunare, care a facut ravagii in Serbia si Croatia. Joi ajunge in Romania

Ultima actualizare: 23-05-2014 00:12

Pericolul de pe Dunare se aproprie cu viteza. In doua zile,
viitura care a facut ravagii in Serbia si Croatia va intra si in Romania.

In localitatile de pe malul fluviului oamenii nu mai au liniste. Au lucrat marti din greu si au ridicat diguri care sa le apere casele, si culturile. Cotele Dunarii cresc insa de la o ora la alta.

Marti, varful viiturii a fost localizat de specialisti in zona orasului Belgrad. Joi, apa mare ar putea intra pe teritoriul tarii noastre, in judetul Mehedinti. In acel moment debitul fluviului va creste cu peste 1.000 de metri cubi pe secunda, fata de valorile inregistrate marti. Pentru a preintampina pericolul, inca de la sfarsitul saptamanii trecute, apa este deversata treptat la barajul de la Portile de Fier 1.

In localitatea Cozia, cu ochii pe fluviul involburat, jandarmii si localnicii au inaltat o bariera din mii de saci de nisip.

"Sunt din Pristol, dar muncesc voluntar in Cozia. De doua zile muncesc fara oprire", a declarat un barbat.

"Peste 100 de oameni muncesc sa inalte un dig de 1 kilometru, din 15.000 de saci de nisip. Localitatea ar putea fi afectata mai degraba de apele din infiltratii decat de Dunare, digul ii va proteja si nu avem altceva de facut decat sa asteptam", a spus Ion Neamtu, primarul comunei Pristol.

Speriati, oamenii incearca sa salveze tot ce pot.

Casa unui om a fost subrezita dupa inundatiile din 2006. Daca vine si acum apa mare, ar ramane sub cerul liber.

Si Braila este in stare de alerta. Aici autoritatile se asteapta la ce e mai rau. In zona portului strazile sunt sub nivelul fluviului.

"Este posibil ca in urmatoarele zile, in zona strazii Fata Portului sa avem depasiri ale nivelului de apa, drept pentru care am inceput sa instalam inele de suprainaltare a canalizarilor din zona, astfel incat toata apa care va creste sa o putem tine sub control si sa limitam cat mai mult eventualele inundatii", a spus Alexandru Danaila, viceprimarul municipiului Braila.

Autoritatea Navala Romana a cerut ca toate ambarcatiunile sa circule cu viteza redusa, ca sa nu faca valuri, si sa puna presiune asupra digurilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!