Cum se pregatesc autoritatile pentru viitura de pe Dunare, care a facut ravagii in Serbia si Croatia. Joi ajunge in Romania
Pericolul de pe Dunare se aproprie cu viteza. In doua zile,
viitura care a facut ravagii in Serbia si Croatia va intra si in Romania.
In localitatile de pe malul fluviului oamenii nu mai au liniste. Au lucrat marti din greu si au ridicat diguri care sa le apere casele, si culturile. Cotele Dunarii cresc insa de la o ora la alta.
Marti, varful viiturii a fost localizat de specialisti in zona orasului Belgrad. Joi, apa mare ar putea intra pe teritoriul tarii noastre, in judetul Mehedinti. In acel moment debitul fluviului va creste cu peste 1.000 de metri cubi pe secunda, fata de valorile inregistrate marti. Pentru a preintampina pericolul, inca de la sfarsitul saptamanii trecute, apa este deversata treptat la barajul de la Portile de Fier 1.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
In localitatea Cozia, cu ochii pe fluviul involburat, jandarmii si localnicii au inaltat o bariera din mii de saci de nisip.
"Sunt din Pristol, dar muncesc voluntar in Cozia. De doua zile muncesc fara oprire", a declarat un barbat.
"Peste 100 de oameni muncesc sa inalte un dig de 1 kilometru, din 15.000 de saci de nisip. Localitatea ar putea fi afectata mai degraba de apele din infiltratii decat de Dunare, digul ii va proteja si nu avem altceva de facut decat sa asteptam", a spus Ion Neamtu, primarul comunei Pristol.
Speriati, oamenii incearca sa salveze tot ce pot.
Casa unui om a fost subrezita dupa inundatiile din 2006. Daca vine si acum apa mare, ar ramane sub cerul liber.
Si Braila este in stare de alerta. Aici autoritatile se asteapta la ce e mai rau. In zona portului strazile sunt sub nivelul fluviului.
"Este posibil ca in urmatoarele zile, in zona strazii Fata Portului sa avem depasiri ale nivelului de apa, drept pentru care am inceput sa instalam inele de suprainaltare a canalizarilor din zona, astfel incat toata apa care va creste sa o putem tine sub control si sa limitam cat mai mult eventualele inundatii", a spus Alexandru Danaila, viceprimarul municipiului Braila.
Autoritatea Navala Romana a cerut ca toate ambarcatiunile sa circule cu viteza redusa, ca sa nu faca valuri, si sa puna presiune asupra digurilor.