Viitura pe Dunare. Dragnea: Digurile NU vor fi depasite, dar vor fi testate. Cum s-au pregatit autoritatile

Ultima actualizare: 21-05-2014 06:58

Debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secunda pana pe 22 mai, iar viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania. Nu exista risc de depasire a digurilor, ci de rezistenta a acestora, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Dunarea nu se va revarsa peste diguri, dar va testa rezistenta lor. Este avertismentul unui comandament de urgenta reunit duminica la Guvern care a anuntat ca, pana la mijlocul saptamanii viitoare, apele fluviului vor atinge un nivel maxim de 13.500 de metri cubi pe secunda.

Potrivit hidrologilor, viitura nu este atat de puternica incat sa se reverse peste maluri sau sa puna in pericol localitatile aflate de-a lungul Dunarii. Totusi, apele vor ramane la acest nivel, foarte crescut, timp de patru sau cinci saptamani si exista riscul ca pe unele portiuni digurile sa fie erodate de forta curentilor.

Sitenza declaratiilor vicepremierului Liviu Dragnea facute dupa Comandamentul pentru Situatii de urgenta, despre situatia de pe Dunare

- Am convocat cateva institutii pentru o analiza finala a debitelor pe Dunare.

- Incepand de joi am fost in dispozitiv, toate institutiile cu atribuitii in domeniu, de la "Apele Romana" si pana la SMURD.

- Au venit multe informatii contradictorii din Serbia si Bosnia, pentru ca acolo evolutia fenomenelor meteo a fost salbatica. Au fost acolo intemperii nemaivazute. Prognozele din Serbia nu aveau date care sa ne convinga ca sunt reale.

- Am avut mai multe scenarii realizate, in functie de debite. Aparuse un scenariu cu peste 17.000 mc/ pe secunda, ceea ce insemna ca Dunarea ar fi depasit digurile.

- Viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania, existand un risc nu de depasire a digurilor, ci de rezistenta a acestora.

- Prognozam 13.500 mc/ secunda, pentru 22 mai, nemaiavand aceasta varianta de depasire a digului. Avem riscuri in ceea ce priveste rezistenta digului. Avem echipe care observa daca apar eroziuni.

- In situatia asta suntem pregatiti cu un milion de saci de nisip, cu fortele necesare.

- Din judetele limitrofe celor vizate au toate fortele mobilizate, cu masini, utilaje. Suntem pregatiti sa intervenim.

- Aveam o singura eroziune, la Bentu, acolo se lucreaza.

- Vom solicita premierului sa avem sprijinul Armatei, daca situatia o impune.

- Nu se pune problema sa evacuam locuinte.

- E important sa avem de la Armata sprijinul, sa ne puna la dispozitie utilaje grele.

- Locuri vulnerabile nu sunt, dar nu putem sa spunem ca in diguri nu pot aparea eroziuni.

Digurile dunarene au fost preluate de Apele Romane in urma cu trei ani, pana atunci au fost la ANIF. Nu stim daca cei de la ANIF au intretinut si au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred ca nu, pentru ca, de-a lungul anilor, am vazut cum se circula pe aceste diguri cu caruta, cu masini, cu utilaje desi trebuia interzis accesul.

- Nu se pune problema sa fie depsit digul intr-un loc sau altul, suntem atenti daca cumva apare o eroziune sau izvoraste apa undeva prin dig, sa putem interveni imediat.

- Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregatiti daca, Doamne fereste, apar eroziuni. Nu poate nimeni sa evalueze, la o perioada de 4, 5 sau 6 saptamani, pe o presiune constanta pe diguri si nu stim daca, in 20 si ceva de ani, in aceste diguri au aparut fisuri.

- Din ce ne spun cei de la Apele Romane, vizibil nu este nimic, dar ne pregatim pentru un scenariu mai prost, sa putem interveni rapid


Dunarea se afla, de sambata la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundatii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit actualizarii unei avertizari emise de INHGA. Avertizarea este valabila pana in 26 mai.

Situatie alarmanta pe tot malul Dunarii, de la Portile de Fier pana la varsare, dupa ce apele fluviului au crescut in tarile din amonte mai rau ca niciodata in ultimul secol.

Pe masura ce apele cresc, pericolul se apropie si de judetele aflate in aval de Portile de Fier. Pentru judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta, Galati si Tulcea hidrologii au anuntat cod galben de inundatii, incepand de luni, de la ora 10.00.

Probleme mari sunt in toata regiunea balcanica, dupa ciclonul care a maturat zona: Serbia se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 120 de ani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO