Mii de romani sunt in PERICOL din cauza viiturii istorice, care a ucis zeci de oameni in Bosnia. Portul Bechet e deja inundat

20-05-2014 08:21


Pericolul se apropie de mii de romani care locuiesc pe malurile Dunarii. Suntem in asteptarea unei viituri istorice, care a ucis zeci de oameni si a facut ravagii in Bosnia si Serbia vecina.

Fluviul creste, iar nivelul critic va fi atins in cel mult cateva zile. Grav este ca apa va ramane la cote inalte mai multe saptamani, iar digurile vor avea de suportat o presiune uriasa, constanta. In apararea comunitatilor, jandarmii sunt cei care pun zeci de saci cu nisip in locurile cu probleme.

Portul Bechet a fost deja inundat, iar autoturismele nu mai pot urca pe bac pe sensul de iesire din tara. La intarirea digului lucreaza zeci de muncitori si jandarmi, care au pus peste 11000 de saci.

Apele sunt in crestere alarmanta in tot bazinul Dunarean.  Problemele la noi vin mai ales din cauza raului Sava, care trece prin Croatia sau Serbia. Aici inregistreaza un debit istoric: 7000 de metri cubi pe secunda, de 7 ori mai mult fata de normal. Iar de la Belgrad, unde se varsa afluentul in Dunare, si pana la noi, mai e un pas.

Efectele viiturii pe Dunare au inceput sa se vada deja. La intrarea in tara avem acum un debit de 12100 de mc/s, in conditiile in care normal ar fi cam 7000 de mc/s. In 5 statii hidrologice din mai multe judete s-au inregistat depasiri ale cotelor de inundatii, iar in altele s-a instituit cod galben.
Iar lucrurile s-ar putea inrautati, pentru ca nivelul maxim este asteptat spre sfarsitul saptamanii, cand debitul Dunarii va ajunge la 13500 de mc/secunda, de aproape 2 ori mai mult fata de media acestei luni.

Mircea Cristea, dir AFDJ Galati: "Am inteles de la colegii nostri sarbi ca s-au spart niste diguri si se fac niste deversari controlate in Serbia, astfel incat volumul de apa care vine pe Cava sa ramana stationar in perioada urmatoare."

Dunarea umflata ameninta sa faca pagube serioase in zona bratului Borcea, unde unul dintre digurile de protectie este in pericol sa cedeze. Acolo, nivelul apei creste de la o ora la alta, iar curentul puternic loveste perpendicular pe dig. In disperare, autoritatile au adus 5.000 de tone de stanca. Piatra este aruncata la baza digului, la o adancime de peste 25 de metri, in incercarea de a devia curentul spre larg. Viitura va ajunge in aceasta zona, posibil, marti seara, atunci cand este posibil ca Dunarea sa atinga 11.000 de metri pe secunda. Daca digul va ceda, vor fi inundate mii de hectare de terenuri agricole, calea ferata Bucuresti - Constanta si Autostrada Soarelui.


 
VIDEO PROTVPLUS.RO