VIDEO. Șefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor, a cântat ”Mocirița” de 1 martie. În spectacol, o piesă cunoscută drept manea

ICR Londra, Catinca Maria Nistor
Facebook/ICRLondon

Șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, a cântat într-un spectacol organizat de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie, iar, în același spectacol, un violoncelist a cântat și o manea.

Potrivit ONG-ului My Romania Community, o organizație românească din Marea Britanie, evenimentul a avut loc la Londra și s-a numit ”Spring Awakening - Dazzling Cello Recital by Andrei Cavassi”.

Conform site-ului ICR România, violoncelistul Andrei Cavassi a susținut ”un recital miercuri, 1 martie 2023, de Mărțișor, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra”, iar programul a inclus ”lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, continuând cu Mocirița sau Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu, până la Ave Maria sau la piese de Aerosmith, Coldplay și Trooper”.

Într-o înregistrare video publicată pe Youtube de ONG-ul My Romania Community apare și șefa ICR Londra Catinca Maria Nistor. Ea cântă alături de violoncelistul Andrei Cavassi melodia ”Mocirița”.

Apoi, violoncelistul cântă singur o melodie, care, potrivit comentariilor de pe pagina de Facebook a ICR Londra, este o manea care îi aparține lui Liviu Guță.

Iată câteva dintre reacțiile oamenilor publicate pe Facebook și Youtube:

- ”George Enescu: Rapsodia. L-ați băgat în Pāmânt cu manelele voastre. Eu zic ca de Paște să le cântați 'Dau cu zaru 6 5".

- ”Legenda spune că bustul lui Enescu a lăcrimat cu sânge...”

- ”Rușine! Ne este rușine pur și simplu să fim reprezentanți de asemenea monumente de impostură și submediocritate.”

- ”Stimată doamnă directoare a Institutului CULTURAL Român Londra, spectacolul dvs este penibil și, având în vedere cadrul în care se desfășoară și funcția pe care o aveți - grotesc. Ați face un real serviciu țării dacă v-ați da DEMISIA. ...și un real serviciu aplaudacilor ce nu-ndraznesc sa v-o spună, dacă n-ați mai cânta!”

- ”Doamne ferește”.

- ”Mai respirați, fraților, că sunteți prea țâfnoși! E adevărat, manelele ucid spiritul, dar singură soluție pe care o cred posibilă e exact ce propune artistul, eclectismul. Și, vă rog, uitați-vă pe afișul lui Andrei Cavassi de la sfârșitul înregistrării! El chiar asta face, acceptă provocări muzicale dintre cele mai diverse.”

- ”Penibil, incredibil de penibil! Mi-e rușine mie ca român de nesimțirea dvoastră. Nu aveți un pic de jenă. Să vă fie rușine!”

- ”Maneaua din partea a doua, în cadrul ICR, mi se pare mai jenantă decât interpretarea doamnei.”

În replică, Andrei Cavassi a transmis că piesa pe care a interpretat-o nu a fost o manea, ci ”o piesă grecească interpretată de Despina Vandi, care ulterior, la ani distanță, a fost copiată și transformată într-o manea”.

Românii din Marea Britanie cer demiterea șefei ICR Londra

Cristian Stîncanu, președintele My Romania Community, o comunitate de români din Marea Britanie, afirmă că șefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor, are o ”atitudine insolentă” și prezintă o ”lipsă de competențe și interes față de mandat”.

Dna Nistor a avut până acum 3 concedii în acest an, din care au trecut nici două luni, o situație cel puțin stranie, iar aceste concedii au fost solicitate pentru a juca teatru în România după cum se poate vedea pe programul teatrului Metropolis sau pentru a fi prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Berlinală) deși nu figurează în distribuție între primii 15 actori” - susține Stîncanu într-un mesaj postat pe Facebook.

El le cere miniștrilor Culturii și Afacerilor Externe să evalueze activitatea Mariei Nistor, ”având în vedere nu doar problemele de probitate morală, ci și grave abateri profesionale și de la conduita unui diplomat, așa cum sunt stabilite prin Convenția de la Viena.”

În continuare, el enumeră ”câteva aspecte”:

- ”ICR Londra nu respectă agenda culturală: nu a celebrat Ziua Brâncuși pentru prima dată în istoria ICR Londra, Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Ziua Lecturii. Ziua Culturii Naționale a fost marcată printr-un eveniment cu maxim 20 persoane în sală. De altfel, publicul e din ce în ce mai restrâns, evenimentele din ce în ce mai puține, iar dna directoare Catinca Maria Nistor este mai tot timpul absentă de la post”.

-”ICR Londra comunică eronat, cu greșeli de exprimare în limba engleză sau cu erori majore. Recent, comunică mai mult în limba română, deși evenimentele ar trebui direcționate către publicul străin, conform misiunii ICR Londra. Afișele conțin erori de scriere grave și sunt omise nume de muzicieni/artiști implicați. Mai mult, pagina de instituție este cenzurată, fiind transformată în platformă de promovare a directoarei, iar comentariile pertinente (nu scrise injurios, ci formulate într-un registru adecvat și corect gramatical) sunt eliminate. Vă pot atașa multiple dovezi în acest sens”.

-”ICR Londra face grave erori de protocol periclitând iremediabil relația României cu autoritățile britanice: la ultimul concert Enescu, la inițiativa și prin medierea My Romania Community, au fost prezente două notabilități locale în persoana doamnei Janet Mote, primar al districtului Harrow și a consilierei acesteia, doamna Anne Moore. În discursul introductiv, dna Catinca Maria Nistor nu a menționat una dintre notabilități și nu a precizat cine a venit cu inițiativa, asumându-și acest merit tocmai pentru că are o problemă gravă de imagine și încearcă să-și spele imaginea cu orice prilej. În acest sens, apar articole care au indicatorul ,,flux plătit.’’ La eveniment, s-a remarcat printr-o conduită inadecvată față de autoritățile britanice, prin întârziere, impolitețe și alte erori majore de protocol pe care le pot puncta și care au fost remarcate de toți cei prezenți. Tot ceea ce vă menționez poate fi verificat, toți cei prezenți au remarcat această conduită profund lipsită de diplomație, conduită care poate periclita relațiile comunității românești cu autoritățile locale britanice”

 

 

 

 

 

Citește și...
Mihai Șora a fost înmormântat la cimitirul Bellu cu onoruri militare. GALERIE FOTO
Mihai Șora a fost înmormântat la cimitirul Bellu cu onoruri militare. GALERIE FOTO

A fost ziua despărțirii de filosoful român Mihai Șora, care a încetat din viață, la 106 ani. Ceremonia religioasă a avut loc la Biserica Albă, de pe calea Victoriei din Capitală, acolo unde Mihai Șoramergea cu drag la slujba de duminică.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.