VIDEO. Cum este să fii soldat într-un exercițiu NATO? Un american laudă trupele românești

Ultima actualizare: 20-09-2021 20:42
NATO, exercitiu
youtube.com

Cum este să fii soldat într-un exercițiu NATO? O înregistrare video postată pe canalul de Youtube al Alianței Nord Atlantice prezintă în aproximativ 11 minute experiența trăită de un civil alături de militarii României.

Exercițiile NATO au loc tot timpul anului - pe uscat, în aer, pe mare - cu trupe multinaționale din rândul aliaților NATO și din țările partenere.

Dar ”cum este să fii un soldat care participă la unul dintre aceste exerciții mari? Producătorul nostru VIDEO a trăit această experiență alături de o companie de soldați români la exercițiul Steadfast Defender 2021. Exercițiul Steadfast Defender 2021 a fost un exercițiu NATO la scară largă, conceput pentru a se asigura că forțele NATO sunt instruite, capabile să opereze împreună și pregătite să răspundă oricărei amenințări din orice direcție. Cu peste 9.000 de participanți din peste 20 de aliați și parteneri NATO, exercițiul a testat capacitatea NATO de a desfășura rapid un număr mare de trupe, echipamente și provizii peste Atlantic și Europa.” - se arată în prezentarea făcută pe rețeaua de socializare de reprezentanții NATO.

 

Înainte de filmare, echipa media NATO a fost testată pentru COVID-19, iar soldații au purtat măști, deși nu erau obligați, pentru că erau afară.

După 24 de ore petrecute alături de militarii români, realizatorul acestui reportaj, Jake Tupman, s-a arătat încântat de experiența trăită alături de români.

”În cele 24 de ore petrecute aici, am fost profund impresionat de felul în care militarii ronmâni m-au primit și m-au făcut să mă simt că fac parte din unitatea lor. Mulțumesc pentru această experiență. Mulțumesc că ați fost așa de amabili și muluțesc tuturor băieților pentru că m-au făcut să mă simt de-al lor, deși, era evident că sunt aici doar pentru o zi.

Deși am petrecut doar 24 de ore, am plecat de acolo cu un respect uriaș pentru munca lor dificilă și dedicarea lor. Ei dau tot ce au mai bun pentru ca totul să iasă bine, atât ca militari, dar și în calitate de gazde ale acestui exercițiu NATO” - a spus Jake.

 

Echipele “România te iubesc” au filmat antrenamentele forţelor speciale române cu trupele americane ale Navy Seals

 

Zeci de mii de trupe NATO, cu tancuri, avioane şi elicoptere, s-au aflat în luna mai în România. Au avut loc unele dintre cele mai complexe exerciţii militare din ultimii ani.

Contextul era tensionat la Marea Neagră, după ce Rusia a făcut mişcări de trupe fără precedent, iar Occidentul s-a temut de o nouă invazie a Ucrainei.

Astfel, a fost simulată intervenţia militarilor din zeci de ţări în cazul aplicării articolului 5 al tratatului NATO, adică în caz că suntem atacaţi.

Echipele “România te iubesc” au primit acces şi au filmat antrenamentele forţelor speciale române cu trupele americane ale Navy Seals, trupe de elită, dar şi un asalt aerian cu zeci de elicoptere.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO