Lista completă a localităților din România în care certificatul verde a devenit obligatoriu. Oficialii nu știu să-l verifice

×
Codul embed a fost copiat

De luni, în toate localitățile în care rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori, certificatul digital este obligatoriu. Acest document atestă dacă posesorul său este vaccinat, a trecut prin boală de curând sau are un test negativ.

Doar aș veți putea merge la nunți, spectacole, evenimente sau participa la diverse activități în spații închise. Deja, restricția se aplică în mai multe localități, cum ar fi Bistrița.

Urmează Timișoara. În curând și Capitala, care luni a avut o rată de infectare de 2,57.

- Pot să vă iau comanda?
- Da, dar întrebare: nu ne cereți certificatul verde?
- Deocamdată nu, nu ne-a zis nimeni nimic
”.

Discuția a avut loc într-un restaurant din Voluntari, unde rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori și, conform hotărârii luate de guvern, de luni certificatul verde este obligatoriu.

Citește și
Raed Arafat
Ar putea România să preia modelul Italiei privind certificatul verde? Ce spune Raed Arafat

Am mers și în Afumați, unde rata de infectare a depășit șase la mie. În restaurante și pe terase atmosfera era cât se poate de relaxantă.

”- La dvs nu se scanează certificatul verde?
- Ba da.
- Și când se întâmplă asta?
- De acum.
- De când? Noi ne-am așezat și nu l-a cerut nimeni.
- Ba da, facem, îl arăt eu lu’ colegu’
”.

Colegul n-a mai ajuns, așa că am mers noi să îl căutăm.

 

Aplicația, descărcată doar de 32.000 de ori

 

- Gata, mi-a apărut că tre să deschid un link și ...
- Unde?
- Dar dvs ce aplicație aveți?
- De scanare QR.
- Care? Asta e general valabilă pentru QR code, nu are treabă cu certificatul verde.
- Mie mi-a funcționat de fiecare dată
”.

Mădălina Stancu, director de vânzări: ”Aplicația a fost descărcată, doar că numai eu sunt persoana desemnată pentru a scana codurile QR de către cei vaccinați, numai că momentan nu am fost informați de către organele oficiale cum trebuie să procedăm”.

Și oamenii legii care ar trebui să controleze dacă se verific existentaț și autenticitatea acestor certificate par luați prin suprindere.

Polițist: Nu știu, eu vorbesc de Găneasca, vorbesc în dreptul meu. Asta ne-a informat acum un an când a început covidul, acum un an.
Reporter: Păi, da, dar eu vorbesc de certificatul verde care trebuie scanat”.

Certificatul digital poate fi scanat cu ajutorul aplicației dezvoltata de STS, CHECK DCC, care a fost descărcată doar de 32.000 de ori.

STS: ”Încadrăm codul QR de pe certificate, iar aplicația ne dă un mesaj de culoare verde că persoana are un certificat valid, certificatul nu conține date personale, vorbim doar de nume și prenume și data nașterii. În acest moment, aplicația poate fi descărcată doar pe telefoanele sau tabletele cu sistem de operare Android, în perioada următoare urmează să dezvoltam și o versiune pentru iOS, cea care poate fi dezvoltată din App Store”.

 

Timișoara, primul mare oraș cu certificat verde

 

Pentru iOS vă puteți descărca din App Store orice altă aplicație făcută de altă țară din Uniunea Europeană care recunoaște certificatul verde.

Certificatul verde este necesar și pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, adică exact cei care nu se pot vaccina. Astfel încât, pentru a putea merge la nuntă, la restaurant ori pentru a putea participa la orice fel de eveniment ori activitate care se desfășoară în spațiu închis, împreună cu părinții ori cu prietenii lor, vor avea nevoie de acest certificat verde.

Acesta va demonstra că cei mici au trecut prin boală sau au făcut un test PCR sau antigen rapid.

Timișoara este primul mare oraș din România unde se va aplica certificatul verde.

Ovidiu Drăgănescu, subprefectul județului Timiș: ”Aceste verificări le vor face toți cei care primesc clienți în această perioadă, indiferent de acțiuni culturale sau spatii comerciale”.

De asemenea, toate aceste afaceri vor funcționa la 50% din capacitate. La fel stau lucrurile și în Bistrița, unde incidența a ajuns la 4,07.

 

De unde se poate obține certificatul verde

 

Certificatul verde Covid este obligatoriu pentru accesul la activități economice (baruri, restaurante, spectacole, evenimente private etc) în localitățile în care rata infectărilor a trecut de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

LISTA localităților din România în care certificatul verde a devenit obligatoriu, după ce rata de infectare a trecut de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, poate fi consultată la finalul acestui articol.  

Certificatul verde se poate obține în câteva secunde de pe site-ul pus la dispoziție de Guvern, dar și de pe site-ul Știrilor PRO TV.

Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul verde este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

La acest moment, județele Satu Mare și Ilfov au trecut deja în zona roșie (3,28, respectiv 3,06), iar mai mult ca sigur zilele următoare le vor urma și alte județe.

 

Certificatul verde, obligatoriu în orașele Timișoara și Bistrița

 

De asemenea, municipiul Timișoara a depășit luni pragul de 3 la mie, chiar dacă județul Timiș se află încă sub această rată.

Astfel, certificatul verde a devenit obligatoriu în Timișoara. La rândul său, municipiul Bistrița a trecut luni de 4,07 cazuri la mia de locuitori, certificatul verde devenind obligatoriu și aici.

Luni, se aflau în zona galbenă Timiș- 2,77, Bistrița Năsăud- 2,68, București- 2,57, Maramureș- 2,49 și Cluj- 2,29.
Rata de infectare la nivel național este 1,87.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o nouă hotărâre, propunerea privind obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la activităţi economice din anumite domenii în localităţile unde rata de incidenţă este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Decizia finală privind această măsură va fi luată într-o şedinţă de guvern.

 

Unde este necesar certificatul verde

 

Astfel, prin Hotărârea nr.70 a CNSU se stabileşte permiterea desfăşurării unor activităţi din anumite domenii economice, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, în următoarele condiţii:

- competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între spectatori;

- activitatea în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte se poate desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie;

- organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măştii de protecţie;

- evenimentele private în spaţii închise (nunţi, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente pot avea loc cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

- organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spaţii închise, respectiv maximum 200 de persoane în spaţii deschise, cu purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de cel puţin 2 mp pentru fiecare persoană.

- organizarea de conferinţe în spaţii închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de cel puţin 2 mp pentru fiecare persoană;

- organizarea de mitinguri şi demonstraţii poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea anumitor măsuri:

- activitatea restaurantelor şi cafenelelor, în spaţii închise, se poate desfăşura în intervalul orar 5,00 - 2,00 până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

- activitatea sălilor de sport/fitness în spaţii închise - cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de cel puţin 7 mp pentru fiecare persoană;

- activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

- activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise poate fi realizată în intervalul orar 5,00 - 24,00 până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

- activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Totodată, prin HCNSU nr.70 se stabileşte permiterea desfăşurării unor activităţi din anumite domenii economice, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, în anumite condiţii:

- activitatea în baruri, cluburi şi discoteci poate fi realizată în intervalul orar 5,00 - 2,00 până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

- activitatea sălilor de jocuri poate fi realizată în intervalul orar 5,00 - 2,00 până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

 

Articol recomandat de sport.ro
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
A spus "DA!". L-a dat uitării pe Alex Pițurcă și a acceptat inelul de la un cunoscut om de afaceri
Citește și...
Timișoara începe să folosească certificatul verde. Rata de infectare Covid-19 a trecut de 3
Timișoara începe să folosească certificatul verde. Rata de infectare Covid-19 a trecut de 3

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat duminică o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 2,54 la mia de locuitori în judeţ şi de 3,18 în Timişoara, în creştere faţă de raportarea anterioară, potrivit Agerpres.

Ar putea România să preia modelul Italiei privind certificatul verde? Ce spune Raed Arafat
Ar putea România să preia modelul Italiei privind certificatul verde? Ce spune Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat, sâmbătă, dacă România ar putea prelua modelul Italiei, unde din octombrie angajaţii vor trebui să prezinte certificat verde, indiferent dacă lucrează în mediul public sau în cel privat.

Zi record. Aproape 50.000 de români s-au grăbit să-și scoată certificatul verde Covid. Cât de ușor este să îl obții
Zi record. Aproape 50.000 de români s-au grăbit să-și scoată certificatul verde Covid. Cât de ușor este să îl obții

Certificatul verde Covid ar putea deveni obligatoriu pentru accesul la activităţi economice din anumite domenii în localităţile unde rata de incidenţă este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Recomandări
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet
Pașii pe care trebuie să îi facă românii pentru a obține autorizația electronică de călătorie în SUA. Ghidul complet

După ce am intrat complet în spațiul Schengen, în noul an, din 31 martie, vom putea călători în Statele Unite fără vize.

Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat
Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din Mureş. Parchetul, sesizat

Consiliul de monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice fac, sâmbătă, verificări în patru centre din Târgu Mureş, unde au găsit copii închişi în camere cu zăvor şi care ar fi fost trataţi cu medicamente expirate.

Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”
Fără schimbări la Bacalaureat în acest an. Daniel David: „Ai metodologie, ai copii înscriși, cum să faci așa ceva?”

Lista cu disciplinele studiate la liceu, așa-numitul plan-cadru, va fi elaborată după consultarea unor experți, români și străini, a anunțat noul ministru al Educației, Daniel David.