VIDEO. Cum arată acum Vama Veche, după ce a fost distrusă de furtunile torențiale. Noi imagini cu dezastrul produs de natură
Plaja din Vama Veche a fost distrusă de furtunile torențiale de vineri noapte, care au făcut ravagii. Potrivit meteorologilor, în zona Mangaliei precipitațiile au atins un nivel record de 225,9 l/mp.
”Toate beach-barurile au fost distruse, practic, nu mai există nimic, o mare bucată din plajă nu mai există, iar apa care vine din toată Vama Veche se varsă acum în mare”, transmite corespondetul PRO TV Yvette Mîrza.
Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a anunțat că localitățile 2 Mai și Vama Veche ”au fost puternic afectate de furtunile din ultimele doua zile”: ”case inundate, plaje distruse și drumuri complet impracticabile”.
De asemenea, edilul atrage atenția că ”problema este însă mult mai complexă”.
”Ne confruntam cu aceste situații nefericite de fiecare dată când debitele de apă sunt peste cele normale. Am făcut apel către Apele Române, de numărate ori, ca aceste zone cu probleme să nu mai fie închiriate agențiilor economice în timpul sezonului estival, însă solicitările noastre nu au fost nici măcar analizate.
De asemenea, credem că este absolut necesară intervenția în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare a acestor ape. Și aceasta este o chestiune pe care am punctat-o des în fata autorităților de specialitate, dar de fiecare dată suntem puși în fața unor dezastre pe care trebuie să le gestionam singuri.
Utilajele Primăriei Limanu lucrează și sperăm să reușim să degajăm plaja și zona de faleză în cel mai scurt timp posibil” - a mai transmis primarul comunei Limanu.
Populația din județul Constanța a fost avertizată la miezul nopții că va urma un potop
Reprezentanții Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), care administrează sistemul RO-ALERT, afirmă că la data de 31 august 2024, în urma avertizărilor now casting de COD ROȘU emise de către Administrația Nationala de Meteorologie, sub incidenta cărora a s-au aflat mai multe localități din județul Constanța , pentru protecția populației și luarea măsurilor de autoprotecție au fost transmise 4 mesaje prin intermediul sistemului RoAlert.
”Scopul mesajelor a fost de anunțare a cetățenilor județului, dar și a celor care au tranzitat această zonă asupra manifestării vremii nefavorabile care putea pune în pericol vieți și bunuri.
Menționăm ca avertizări au respectat zonele create de emitentul acestora și au fost transmise de ISU Constanța, respectiv:
31 august 2024:
- 1 avertizare COD ROȘU/jud. Constanța: mesaj RO-Alert transmis de ISU CT la ora 00:21;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/ jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 02:58;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 05:03;
- 1 avertizare COD ROȘU/ jud. Constanța: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 06:57.
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.
În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.
Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.