Decizia in premiera a instantei care ar putea scapa inca 100.000 de romani de clauzele abuzive ale bancilor
Mii de clienti care au clauze abuzive in contractele cu banca au sanse tot mai mari sa obtina rate mai mici.
Asta dupa ce instanta a decis ca o anumita banca sa-i reduca unui client dobanda de la 7 la 0,2 la suta pe an si sa elimine, in premiera, marja de profit, pentru ca formula de calcul a dobanzii era incorecta. 100 de mii de romani ar putea fi in aceasta situatie.
Simona, mamica de o luna, va plati acum in jur de 200 de euro, fata de aproape 400 de euro cat avea pana acum. In plus, banca ii va restitui aproape 15 mii de euro. Asta dupa ce instanta a decis definitiv ca Bancpost nu avea voie sa includa in dobanda si o marja de profit.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Potrivit avocatului, contractul initial, semnat in 2007, prevedea, negru pe alb, ca marja de profit este zero, iar banca stabilea dobanda fara nicio formula transparenta si fara legatura cu ce se intampla pe piata.
In 2010, legea s-a schimbat, iar Bancpost a fost obligata sa aplice o formula simpla la calcularea dobanzii: la marja de profit a bancii se adauga un indice de referinta specific monedei creditului - Libor, Euribor, Robor.
Ca sa aiba profit de pe urma creditului, banca a introdus o noua clauza:
"Majorarea marjei bancii, de la valoarea zero, care era mentionata in contract, la valoarea de 6.74%", a declarat Anamaria Stan, presedintele Asociatiei de Consiliere a Clientilor Bancari
"Eu am refuzat sa semnez aceste acte aditionale, am mers in instanta cu ei", a marturisit Simona Botoroaga, pagubita.
Ieri, judecatorul a decis definitiv ca marja este zero, ca in contractul initial. De la aproape 7%, dobanda a scazut la 0,2%, deci, practic, Simona plateste acum in fiecare luna doar rate din creditul luat. Victoria ei este o speranta pentru alte cateva mii de persoane impovarate de credite.
"Sa verifice fiecare consumator care detine un contract de credit, in perioada anterioara anului 2010, daca are formula in acest contract formata din marja plus Libor sau Euribor", i-a indemnat Anamaria Stan pe clientii bancilor.
Cei de la Bancpost anunta ca nu pot comenta, pana nu primesc motivatia Curtii.
Daca marja bancii nu este precizata, instanta o poate declara zero. Daca mai multi judecatori dau decizii in favoarea clientilor, se poate institui practica unica.
"Ea da directia unor rezolvari, mai ales in situatii din acestea, cum sunt creditele bancare", a declarat judecatorul Adrian Bordea, presedintele CSM.
Este nevoie ca avocatul poporului, un procuror al parchetului general sau colegiul de conducere al curtilor de apel sa sesizeze Inalta Curte de Casatie si Justitie ca unele decizii ale judecatorilor se contrazic.
Din pacate, legea nu prevede cate astfel de decizii contradictorii trebuie sa existe pana sa fie facuta o sesizare. In plus, practica unitara nu prevede sanctiuni pentru judecatorii care decid sa nu o urmeze.