Vicepresedintele Camerei, Dan Motreanu, suspect de coruptie. DNA il acuza ca a impartit mita cu George Scutaru
Deputatul liberal Dan Motreanu a fost pus joi oficial sub acuzare, in acelasi dosar in care colegul sau de partid, fostul consilier prezidential George Scutaru este suspectat de fapte de coruptie.
Motreanu este banuit ca ar fi primit 250.000 de euro de la un om de afaceri din Buzau, ca sa il ajute sa isi recupereze un teren in oras. In acelasi dosar este cercetat si fostul ministru de interne Cristian David. Procurorii anticoruptie sustin ca banii primiti de Scutaru si de Motreanu ar fi fost folositi în campania electorala. Asa ca se iau in calcul si acuzatiile de folosire a influentei de lider politic, pentru a obtine avantaje, dar si de spalare de bani.
Dan Motreanu a declarat la iesirea de la DNA, ca i s-a prezentat calitatea de suspect, dar ca procurorii nu i-au dat alte amanunte, urmand sa aiba loc o audiere. Intrebat daca isi va da demisia din functia de prim-vicepresedinte PNL, Motreanu a a aratat ca va discuta cu conducerea partidului. "O sa discut cu conducerea partidului si vedem dupa urmatoarea audiere si voi lua o decizie".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Motreanu este suspect in dosarul in care este cercetat fostul consilier prezidential George Scutaru. In luna aprilie a acestui an, Scutaru a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru complicitate la luare de mita si spalare a banilor. El ar fi primit in 2008, sub forma de contracte de publicitate, 170.000 de euro, - parte din mita de un milion de euro primita de o persoana cu functie de conducere din administratia locala.
Motreanu a fost seful tineretului liberal intre 2002 si 2005 iar intre decembrie 2006 si aprilie 2007 a detinut portofoliul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in guvernul Tariceanu.
COMUNICATUL DNA
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de MOTREANU DAN STEFAN, deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid (la data faptelor si in prezent) in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit
- spalarea banilor
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala – denuntator in prezenta cauza - a pretins si primit de la o alta persoana suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acestuia din urma in demersurile de punere in posesie cu suprafete de teren aflate pe raza municipiului Buzau.
Din banii primiti, aproximativ 700.000 euro, conform unei intelegeri anterioare, persoana denuntatoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid (inculpat in prezenta cauza) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisa lui Motreanu Dan Stefan, ambele sume fiind date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate.
Exista date ca provenienta si modul in care s-au obtinut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani.
Suspectului MOTREANU DAN STEFAN i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In dosar se efectueaza acte de urmarire penale si fata de alte persoane.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, PNL, deputati, coruptie, dan motreanu, urmărire penală,
Dată publicare:
02-07-2015 10:10