Viață bună pe bani publici. Angajații CJ Argeș merg la ”cursuri” în stațiuni de lux și se amuză de situație

×
Codul embed a fost copiat

Situație uluitoare la Consiliul Județean Argeș. Aproape toți angajații instituției sunt trimiși câte o săptămână la cursuri de perfecționare, în stațiuni precum: Mamaia, Eforie, Băile Felix sau Poiana Brașov.

Bugetul alocat acestei pregătiri depășește 4 mii de lei, de persoană. Ca să nu se simtă singuri, funcționarii pot să plece împreună cu partenerul de viață ori copilul. Firma care organizează cursurile le oferă și acestora gratuit cazare și mic dejun. Cei din conducerea instituției susțin că noul Cod Administrativ îi obligă să investească în oameni.

Consiliul Județean Argeș are 170 de angajați. 11 nu au fost incluși pe lista celor care trebuie să urmeze cursuri în acest an, iar câțiva s-au retras. Așa că instituția trimite la perfecționare până la sfârșitul anului, 142 de oameni, inclusiv șoferii.

Lecțiile durează circa 6 ore pe zi și se țin în hoteluri de 3 stele, la mare sau la munte, iar firma organizatoare promite un sejur de vis: cazare și masă gratuită pentru cursanți, gratuități pentru însoțitor și copil, acces la SPA, piscină, terenuri de sport, locuri de joacă, umbrele și șezlonguri, iar în unele locuri, servicii all inclusive.

Șeful Serviciului de Investiții, om cu salariu de 16 mii de lei brut și posesor de tichete de vacanță, abia s-a întors de la un asemenea curs, ținut în Mamaia.

Citește și
studii
Vrei sa inveti sau sa muncesti in strainatate? Aplica pentru o bursa UE, in cel mai nou program incheiat de Romania

Sorin Ivașcu, director executiv Direcția Investiții C.J. Argeș:

Reporter: „Ați fost însoțit, ați fost singur?”

Sorin Ivașcu: „Nu, am fost însoțit cu soția!”

Reporter: „Cu soția?”

Sorin Ivașcu: „Da, păi au făcut achiziția aici și însoțitorul era prevăzut în oferta celor care…”

Reporter: „Ați învățat ceva de acolo?”

Sorin Ivașcu: „Ce aș putea să spun că am învățat. Deci, m-am dus pe un curs care e pe domeniul meu de activitate, care deja știam ce e și l-am aprofundat. Noi am fost beneficiari. Eu, ca și ceilalți, ni s-a pus la dispoziție să..”

Reporter: „Am înțeles, era culmea să refuzați!”

Sorin Ivașcu: „Acuma, ce să zic ?!"

Reporter: „Nu vi s-a părut mai specializat acum, de când s-a întors?”

Secretară: „Păi dânsul este, oricum, o persoană foarte specializată și ... este specializată!”

Și colega sa de la Serviciul Legislativ și Transparență Decizională urmează să plece la perfecționare.

Cătălina Predescu șef Serviciu Legislativ Transparență Decizională: „O să mă duc, o să trebuiască să mă duc!”

Reporter: „Când sunteți programată?”

Cătălina Predescu: „Acuma, la sfârșitul lunii!”

Reporter: „Unde vă duceți?”

Cătălina Predescu: „Are importanță locația?”

Reporter: „Păi sunteți și cu transparență.”

Cătălina Predescu: „Da, sunt cu transparență, mă duc la un curs chiar cu transparență.”

Reporter: „Păi curs pe transparență, dar unde se face, asta vă întreb?”

Cătălina Predescu: „La Mamaia!"

Camelia Juganu, referent compartimentul Comunicare și Promovare CJ: „Până în acest moment, pentru cei 65 de funcționari care au fost la perfecționare sau care se află la acest moment la perfecționare, s-au cheltuit 285.000 de lei."

Conducerea instituției justifică dorința bruscă de perfecționare prin introducerea noului cod administrativ, care prevede că funcționarii publici au dreptul și obligația de a-și îmbunătăți în mod continuu abilitățile și pregătirea profesională, iar instituția trebuie să suporte costurile aferente.

ART. 458

”Funcţionarii publici au dreptul şi obligaţia de a-şi îmbunătăţi în mod continuu abilităţile şi pregătirea profesională.

Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a asigura participarea pentru fiecare funcţionar public la cel puţin un program de formare şi perfecţionare profesională o dată la doi ani.

Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să prevadă în buget sumele necesare pentru plata taxelor estimate <...> sumele necesare pentru asigurarea cheltuielilor de transport, cazare şi masă.”

Numai că legea mai spune că aceste cursuri se pot face și on line sau la sediul instituției, unde costurile ar fi mult mai mici.

Robert Ciortan, consilier juridic superior CJ Argeș: „Sunt obligatorii! Sigur că o să mă duc!”

Reporter: „Și unde trebuie să mergeți dumneavoastră?”

Robert Ciortan: „A, la Băile Felix sunt programat!"

În stațiunea Mamaia sunt cel puțin patru hoteluri unde funcționarii publici din toată țară participă la cursuri. Acești doi soți sunt din București.

Doamna este angajată la o instituție publică din Capitală, iar alături de ea la acest curs este și soțul venit doar în vacanță. La ora 12.30, plini de nisip, cei doi ajung până în ușa sălii de conferințe.

Reporter: „La cursuri?”

Bărbat: „Da.”

Reporter: „Am înțeles că sunt 6 ore de cursuri, după care pauză, nu?”

Bărbat: „Nu știu prea multe, deci soția e implicată în programul acesta"

Reporter: „Două secunde vă putem reține?”

Femeie: „Vă rog, nu, nu!”

Reporter: „Doar să îmi spuneți cum e la curs, doamnă!”

Femeie: „Deci vă rog!”

Dragoș Stan, trainer curs: În general, cei care lucrează în instituții publice, ei sunt mai speriați de comunicare, nu sunt ca cei de la privat.”

Reporter: „Ce program au aceștia în momentul în care nu sunt la cursuri?”

Dragoș Stan: „Asta-i treaba lor. Cursurile sunt zilnic, dar ce fac în afara programului, treaba lor."

La un alt hotel, o altă firmă organizează cursurile de "Achiziții publice. Cadrul normativ și procedural”. Aici sunt funcționari din Argeș, Mureș, București, Brăila și Galați. De această dată, sala era plină cu funcționari în pantaloni scurți, informați că vor fi vizitați de o echipă Pro TV. Când am intrat în sală, mulți dintre cursanți și-au arătat nemulțumirea.

Cursant: „Da' ce, suntem, cobai!? Cine v-a permis să le dați accesul?”

Paznic: „Oamenii își fac treaba!”

Cursant: „Ce treabă, domnule?. Nu se face așa ceva!"

Coordonatorul cursului recunoaște că beneficiarii pot alege inclusiv un regim all inclusive. Totul din banii locuitorilor.

Costel Cristea, coordonator Centru APSAP:Vreau să vă spun că costurile sunt de 2800 de lei. Ce pot eu să spun după ce își fac programul de formare profesională. Vă dați seama că ei aici dezbat anumite spețe. După ce se termină orele de curs, evident, ca în orice loc de muncă beneficiezi bineînțeles și de programul liber."

Conform legii, toate instituțiile publice trebuie să raporteze planul de formare profesională la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. 

Cele mai solicitate cursuri sunt cele de comunicare și transparență decizională, cele de dezvoltare personală și cele de IT.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Românii refuză cursurile de formare profesională. De ce nu vrea o tânără să muncească
Românii refuză cursurile de formare profesională. De ce nu vrea o tânără să muncească

Chiar dacă sunt gratuite şi le oferă o poziţie mai bună în firmă şi implicit un salariu mai mare, cursurile de formare profesională şi programele de training nu trezesc interesul românilor.

Vrei sa inveti sau sa muncesti in strainatate? Aplica pentru o bursa UE, in cel mai nou program incheiat de Romania
Vrei sa inveti sau sa muncesti in strainatate? Aplica pentru o bursa UE, in cel mai nou program incheiat de Romania

Noul program de finantare al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, Erasmus+, lansat marti in Bucuresti, va oferi burse pentru 120.000 de romani care doresc sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare ori voluntariat in strainatate.

Aproape 200 de someri din Alba vor invata gratuit o meserie
Aproape 200 de someri din Alba vor invata gratuit o meserie

183 de someri din Alba vor participa in luna martie la cursurile de formare organizate de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Doritorii au ales unul din cele 9 cursuri de formare profesionala puse la dispozitie de catre inspectori.

Sute de angajati din aeroporturile din tara au urmat cursuri de formare profesionala
Sute de angajati din aeroporturile din tara au urmat cursuri de formare profesionala

631 de angajati din aeroporturile din tara au urmat cursuri de formare profesionala in cadrul proiectului implementat de Asociatia Aeroporturlor din Romania. Pentru acestia au fost organizate 47 de training-uri.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.