Vestită în trecut pentru cel mai curat aer din Europa, stațiunea Băile Govora a ajuns o ruină

17-07-2018 19:52


Dacă în urmă o sută de ani, staţiunea balneo-climaterică Băile Govora era vestită pentru cel mai curat aer din Europa, în prezent a ajuns o ruină în care puţinii investitorii trag cu greu să atragă turişti.

Din păcate, autorităţile n-au fost destul de convingătoare şi deşi au pus impozite de 500% pe clădiri, nu au reuşit să îi convingă pe proprietarii acestora să le renoveze.

Turiştii care ajung în staţiunea Băile Govora, din judeţul Vâlcea, se bucură de aer curat şi izvoare cu ape minerale, însă în rest este dezastru. Nimic nu mai aminteşte de faptul că pe vremuri veneau aici la tratament foarte mulţi străini.

Mihai Mateescu, primar Băile Govora: "De peste 28 de ani, aşa, toate guvernele României nu au luat în calcul bogăţia dumnezeiască a staţiunilor balneare. Noi am luat o hotărâre de Consiliu Local de a impozita cu 500% aceste clădiri istorice."

Şi totuşi recent a fost inaugurată o pensiune de 4 stele. În ciuda faptului că staţiunea pare părăsită, proprietarii sunt optimişti.

Reporter: Credeţi că staţiunea are un viitor?
Daniela Deaconu, proprietar pensiune: Sunt convinsă! Adică dacă nu eram convinsă, nu ne băgăm în chestia asta.

O altă pensiune redeschisă a fost pe vremuri casa de vacanţă a soţilor Ceauşescu şi a celor din anturajul lor.

Florian Matei, administrator: "Venea aici în fiecare an Manea Mănescu împreună cu soţia. Având probleme cu tiroida, se trata aicea."

Doi soţi au primit chiar camera soţilor Ceauşescu şi au aflat că în baie curge apa iodată încălzită. Cei care se cazează aici plătesc între 150 şi 340 de lei pe noapte pentru un studio sau un apartament cu două camere.

Tot în localitate un medic, a investit într-o clinică după ce a schimbat faţa unui demisol insalubru, străbătut de ţevi. O consultaţie costă 25 de lei, iar o procedură 10 lei.

Dr. Rodica Costinea, proprietar clinică: ”"Foarte mulţi vin şi spun: Wow, de când s-a înfiinţat, ca noi nu ştiam asta? Se minunează şi le place."

Ioan Balteș, turist: "Eu ce-am văzut aici e ceva de domeniul fantasticului ! Ce catastrofă ... Lăsată în paragină.”

Maria Balteș, turistă: "Şi în Africa au început să facă mai bine. Intrastructura românească e o catastrofă. Acolo sunt ... în Thailanda, în junglă, sunt 3 benzi pe o parte şi 3 benzi pe alta, da, vă spun ... Ce e aici ... ce drum, că e drum de vaci!"

La anul, după ce România va prelua preşedinţia Consiliului Europei, tema turismul balnear va fi în prim-plan, iar la sfârşitul lunii mai, Băile Govora vor găzdui unui summit european pe această temă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO