Persoanele imunizate la începutul campaniei de vaccinare riscă, din nou, să se îmbolnăvească. Avertismentul medicilor
Persoanele care au fost imunizate la începutul campaniei de vaccinare riscă, din nou, să se îmbolnăvească. Este avertismentul medicilor, în condițiile în care mulți români nu și-au făcut încă nici prima doză.
Pericolul crește odată cu transmiterea comunitară a tulpinii Delta, care afectează și copiii. Dacă cei mici nu se pot vaccina, este important ca măcar adulții din jurul lor să fie imunizați pentru a-i proteja.
Aproape în fiecare zi, în toată țara, sunt depistați copii cu SARS-Cov-2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
107 copii sunt acum internați în spitale, după ce medicii le-au pus diagnosticul de covid. 5 dintre ei sunt în secțiile de terapie intensivă, intubați și ventilați mecanic. Doctorii fac tot posibilul să îi salveze, însă din pacate nu este posibil întotdeauna. În urmă cu câteva zile s-a stins un adolescent care, deși avea vârsta adecvată, nu fusese vaccinat.
Doctorii atrag atenția că cei mici pot lua și transmite mai ușor virusul chiar dacă, din fericire, fac rar forme grave. Mutația DELTA se transmite de dou[ ori mai repede, iar perioada de incubație este mai scurtă.
Mihai Craiu, medic primar pediatru: ''Ce impact are asta, păi are... În ultimele 2 zile în care nu avem un simptom de boală, putem să transmitem afecțiunea. Dacă nu vom respecta regulile cu toată buna intenție, putem să infectăm un bunic vulnerabil, un profesor vulnerabil.''
Vaccinarea și respectarea măsurilor de siguranță rămân singurele arme de luptă cu infecția covid. Însă, România este la coada clasamentului și în ceea ce privește imunizarea adolescenților și tinerilor.
Puțin peste 35 de mii de adolescenți cu vârste între 12 și 15 ani au făcut injecția anti-covid, iar între 16 și 19 ani sunt mai puțin de 154 de mii.
Unii părinți se tem că tinerii ar putea face miocardită dacă îi vaccinează, dar medicii țin să îi liniștească.
Mihai Craiu, medic primar pediatru: ''Spre deosebire de afectarea produsă de virusul în sine, este mult, mult mai rară și mult, mult, mult mai puțin sevară. Practic, la copii caucazieni, cum sunt cei din România, anterior sănătoși vaccinării, nu a existat niciun fel de deces.''
Autoritățile au decis ca, odată cu începerea școli, copiii să fie testați doar dacă au simptome de boală ori dacă intră în contact cu un caz pozitiv.
Mihai Gafencu, medic: ''Părinții au început să respingă testarea, inclusiv testarea antigenică la prezentarea în spital, iar acest lucru trebuie să ne îngrijoreze corelat cu ceea ce poate înseamna sfatul nostru medical. Și noi vaccinați începem să nu mai fim feriți. Au trecut 9 luni. Dacă nu ne grăbim un pic cu vaccinarea cadrelor medicale și didactice, o să avem o situație mult mai aprigă de răspândire a acestei infecții.''
Medicii recomandă o campanie de informare în școli.