Veste bună pentru fermierii români care au accesat Programul Tomata. Oamenii vor primi mai repede o parte din bani
Fermierii români care au accesat Programul Tomata vor primi mai repede o parte din bani.
Comisia Europeană a dat undă verde statului român să împartă subvenția în două tranșe, astfel încât agricultorii să aiba cu ce să plătească pregătirea terenurilor. Sunt disponibile, 33 de milioane de euro pentru roșii și 4 miloane pentru usturoi.
Programul Tomata se va derula în două etape, anul acesta.
Din cei 3.000 de euro, suma maximă pe care o poate primi un agricultor în prima jumătate a anului, fermierii vor primi 1.500 de euro pentru roșiile cultivate în sere și solarii. Restul de bani vor ajunge după recoltare.
După același principiu se vor acorda ajutoare și pentru cultivatorii de usturoi, care vor primi tot 1.500 de euro pe hectar. Deși agricultorii spun că suma ar trebui majorată, se bucură totuși de bani.
Valentin Jecu, cultivator de usturoi: "Acest ajutor de stat este ca o gură de aer pentru fermieri, mai ales pentru cultivatorii de usturoi, deoarece compensează o parte din pierderile pe care le-am avut din cauza războiului, care a determinat creșterea prețului la combustibil, la forța de muncă, la materialul săditor".
Roșiile și usturoiul sunt printre cele mai subvenționate legume la nivel național. Cu toate acestea, la roșii, de exemplu, nu reușim să acoperim consumul, chiar dacă sunt mulți ferimieri care iau acești bani.
Gina Vasilache, legumicultor: "Fermierii abia așteaptă să primească acești bani. Toate s-au scumpit, rumegușul, căldura... La 10.000 de metri pătrați, în jur de 7-8.000 de lei. Noi pe asta îi dăm... Rumeguș, lemne...".
Peste 240 de milioane de euro vor ajunge la producătorii agricoli
Suportul pentru producătorii de roșii și usturoi face parte dintr-o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană pentru țara noastră la începutul lunii februarie.
În total, este vorba de 241 de milioane de euro care vor ajunge la producătorii agricoli sub formă de granturi directe.
Estimările arată că vor fi peste 162.000 de beneficiari afectați de războiul din Ucraina. Cea mai mare sumă va merge către producătorii de cereale, grâu, orz, ovăz, secară și rapiță. Ajutoarele se acordă până la 30 iunie 2024.