Veridicitatea testelor de salivă pentru elevi nu poate fi verificată. Director: „Mergem pe încredere”
Testele Covid pe bază de salivă în școli provoacă numeroase controverse.
Cei mai mulți elevi vor fi testați acasă, de părinți, care trebuie să anunțe, în cazul unui rezultat pozitiv. Dar nu există o bază legală prin care să poată fi verificate informațiile transmise școlilor. Sunt și părinți care refuză să își testeze copiii. Iar pe internet au fost scoase la vânzare tocmai teste similare celor distribuite în școli. Între timp, au fost depistate mai multe cazuri de infectare, după ce copiii au fost verificăți cu testele de salivă.
Elevii trebuie testați de două ori pe săptămână, lunea și joia. Cum în cele mai multe cazuri testele sunt făcute acasă, părintele anunță școala doar dacă rezultatul este pozitiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Am testat-o azi dimineață, a ieșit negativă. Este foarte ușor, fata mea ea a făcut-o singură, bineînțeles noi am supravegheat-o”, spune un părinte.
Școala Generală 30 din Timișoara a primit peste 4000 de teste pentru 2.100 de elevi, așa că vor ajunge doar pentru această săptămână. Aici, părinții pun rezultatele într-un formular online, chiar dacă sunt negative. Totuși corectitudinea datelor nu poate fi verificată.
Reporter: Se poate verifica dacă părintele chiar a făcut acel test copilului?
Director de școală: Nu avem cum, mergem pe încredere.
„Mizăm foarte mult pe responsabilitatea părinților, pe responsabilitatea profesorilor și sunt convins că au înțeles marea majoritate a lor că este foarte important să raporteze corect și în timp rezultatul acestor teste în cazul în care ele sunt pozitive”, a declarat ministrul Educației.
Mulți părinți ar fi preferat ca testarea să se facă la școală.
„Aș fi dorit să existe un cabinet medical, la fel tot prin sistemul online să vadă și părinții”, a spus un părinte.
Dar sunt și părinți care nu sunt de acord cu testarea. Nici măcar nu au ridicat testele de la școală.
„Am avut astfel de situații. Copiii vin în continuare la școală, nu le este periclitat dreptul la educație”, a transmis directorul unui colegiu.
Reprezentanții Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj Napoca au avut mai multe discuții cu părinții pentru a-i convinge să accepte testarea.
„Au înțeles că trebuie să fie responsabili și până la urmă le-au luat”, a declarat directoarea liceului.
Dar odată cu distribuirea testelor, pe internet au apărut și anunțuri pentru vânzarea unora similare.
„Colegii mei au sesizat deja că sunt părinți care au pus la vânzare pe anumite site-uri aceste teste pe care le-au primit de la școli. Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinților care sunt responsabili și nu fac astfel de lucruri”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a anunțat că testarea se face în școală în doar 216 cazuri. În alte 467 de unități, elevii sunt testați fie la ore, fie acasă. Iar în restul școlilor, doar la domiciliu. Ministrul a precizat și că se semnează deja contractele pentru teste noi, care să ajungă la timp pentru săptămâna viitoare.