Congresul PSD.Ponta, singurul candidat la sefia partidului, invidios pe aplauzele primite de Nastase

×
Codul embed a fost copiat

Congresul PSD de la Sala Palatului a fost un prilej numai bun pentru ca Adrian Nastase, recent eliberat din penitenciar, sa apara la o actiune publica.

Fostul premier a recunoscut ca a avut emotii la reintalnirea cu cei peste 5.000 de social-democrati veniti la Bucuresti pentru a alege conducerea partidului. A anuntat, in acelasi timp, ca va sta departe de politica, in urmatoarea perioada. Primirea pe care PSD-istii i-au facut-o lui Nastase l-a determinat pe Victor Ponta sa se declare "invidios".

Organizatorii Congresului PSD i-au pregatit fostului lider o intrare triumfala. Dupa ce aproape un an a fost departe de partidul pe care l-a condus, Adrian Nastase a vrut sa vada cati prieteni mai are.

Cat despre viitorul sau, Nastase a anuntat ca, pentru moment, doreste sa stea departe de politica.

Dincolo de prima aparitie publica a fostului premier, cel mai asteptat discurs a fost cel al liderului PNL Crin Antonescu, in conditiile in care tensiunile din USL au fost in crestere in ultima vreme.

Citește și
Vasile Blaga
PDL contesta la Curtea Constitutiona legea retrocedarilor pentru care Guvernul isi asuma raspunderea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Sambata, cei 5.000 de participanti il vor reconfirma pe Victor Ponta ca presedinte al partidului, fiind de altfel si singurul candidat.

UPDATE 18:26 Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la Congresul PSD, ca alianta politica dintre PSD si UNPR, respectiv Alianta de Centru Stanga (ACS), reuneste stanga romaneasca, el aratand ca aceasta formula politica de colaborare echivaleaza, pentru el, cu "intoarcerea acasa".

"In numele acestor principii am format Alianta de Centru Stanga si am contribuit la consolidarea pilonului de centru stanga din USL. Am purtat mereu in suflet speranta unui parteneriat solid intre PSD si UNPR. Azi Alianta de Centru Stanga e alianta politica ce reuneste stanga romaneasca. Pentru mine acesta fomula de colaborare echivaleaza cu intoarcerea acasa", a spus Gabriel Oprea.

UPDATE 18:00 Presedintele PC, Daniel Constantin, a salutat, la Congresul PSD, prezenta in sala a lui Adrian Nastase, aratand ca este nevoie de personalitati puternice care stiu sa lupte pana la capat, care nu se lasa intimidate si care consolideaza "fibra partidului".

"Vreau sa salut prezenta in sala a domunului Adrian Nastase. Avem cu totii, indiferent de partid, nevoie de personalitati puternice care stiu sa lupte pana la capat, avem nevoie de personalitati care nu se lasa intimidate si care stiu sa consolideze fibra partidului", a afirmat Daniel Contantin.

UPDATE 17:40 Presedintele PPDD, Simona Man, le-a transmis social-democratilor "cuvantul lui Dan Diaconescu": "Numai PPDD va scapa de PNL si PC!", Victor Ponta replicand: "Cum ati spus doamna? Ca nu ne gandisem la acest lucru, dar daca insistati... Nu am inchis eu OTV, dar nici nu o sa-l redeschid".

Simona Man a spus, in discursul tinut la Congesul PSD, ca PPDD "este unicul si adevaratul partid de opozitie" si ca este sigura de faptul ca Victor Ponta nu a inchis OTV, dar acesta va fi convins de femeile social-democrate sa redeschida postul de televiziune.

"In calitate de presedinta a unicului si adevaratului partid de opozitie, salut congresul celui mai important partid de la guvernare", a spus ea.

Simona Man a aratat ca in ultima perioada premierul Ponta a apreciat activitatea parlamentara a PPDD si a preluat unele dintre initiativele acestui partid.

"Sunt sigura ca domnul Ponta nu a inchis OTV, dar va fi convins de femeile pesediste sa-l redeschida, pentru ca acesta este cel mai important vehicul de lupta impotriva PDL si a lui Traian Basescu", a adaugat Simona Man.

UPDATE 17:36 Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a spus, vineri, delegatilor la Congresul PSD, ca exista lucruri care nu sunt de reevaluat, incepand cu Traian Basescu, iar premierul Victor Ponta a spus apoi zambind ca este ingandurat ca din 2014 va trebui sa coabiteze cu Antonescu, ceea ce ar putea fi mai dificil.

"Reevaluarea pare pentru unii cel mai recent joc de societate din politica romaneasca (...) Exista lucruri care nu sunt de reevaluat. Pentru noi. Nu-l reevaluam pe Traian Basescu, nu reevaluam regimul Basescu", a spus Antonescu in discursul rostit la Congresul PSD.

UPDATE 17:00 Fostul presedinte al PSD Adrian Nastase a fost aplaudat indelung, vineri, la inceputul Congresului PSD, de catre participantii la eveniment, multi dintre cei prezenti ridicandu-se in picioare.

Nastase a sosit la Sala Palatului impreuna cu fiul sau, Andrei, el fiind asaltat de reporteri la intrare.

Fostul premier a intrat in sala si s-a asezat in primul rand, unde sunt locurile rezervate fostilor presedinti ai PSD, alaturi de Ion Iliescu, Mircea Geoana, Oliviu Gherman.

UPDATE 16:30 Fostul premier Adrian Nastase a venit, vineri, in calitate de invitat, la Congresul PSD, insotit de fiul sau mai mare, Andrei Nastase, el spunandu-le jurnalistilor ca vrea sa vada fotografia noilor raporturi de forta din partid si ca nu va sustine un discurs.

Nastase a fost primit cu aplauze pe scarile Salii Palatului, unde se desfasoara Congresul PSD.

"Am venit pentru ca astept cu interes mesajul politic care se va da aici. Recunosc ca vreau sa vad si o fotografie a noilor raporturi de forta din partid, pentru ca alegerile intotdeuna ne arata cum se asaza placile tectonice in partid. Am venit din prietenie si cu dorinta de a vedea prieteni, colegi", a spus Nastase.

El a aratat ca are emotii pentru revederea cu fostii colegi de partid, de care a spus ca i-a fost dor.

"Am foarte multi prieteni in continuare. Sunt unii care ma considera trist, sunt unii care ma considera prea agresiv, sunt altii care considera ca m-am schimbat, altii ca nu. Evident ca m-am scimbat, dupa o incercare care a fost foarte dura", a spus Nastase.

El a mentionat ca nu va avea un discurs in fata Congresului PSD.

UPDATE 16:00 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la sosirea la Congresul PSD, ca a venit cu "ganduri bune" la reuniunea social-democratilor.

"Au fost probabil, vor mai fi, nu doar in speech-ul meu de aici, care e un cuvant de salut. In general, trebuie sa punem lucrurile esentiale inaintea incidentelor si accidentelor si vom sti s-o facem", a precizat Crin Antonescu la sosirea sa la Sala Palatului, unde urmeaza sa se desfasoare Congresul PSD.

Congresul este programat pentru doua zile - vineri si sambata.

Votul privind conducerea partidului va fi dat in cursul zilei de sambata. Vineri dupa-amiaza, inainte de incepecrea Congresului, are loc sedinta Consiliului National. Pentru functia de presedinte al PSD a fost validata o singura candidatura, cea a actualului presedinte al partidului, Victor Ponta.

Andrei Alexandru isi depusese candidatura la sefia partidului, dar aceasta nu apare ca validata in lista de candidati remisa, vineri, oficial de catre PSD.

Pentru functia de presedinte executiv a fost, de asemenea, depusa si validata tot o singura candidatura, ce a actualului secretar general, Liviu Dragnea.

Pentru cele opt functii de vicepresedinte alese la nivel national au fost depuse si validate 13 candidaturi. Cei 13 candidati sunt: Niculae Banicioiu, Eugen Bejenariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Calinoiu, Ion Calea, Titus Corlatean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Nita, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Sova, Marian Vanghelie.

Pentru cele opt functii de vicepresedinte alese pe regiuni de dezvoltare si-au depus candidatura: Gheorghe Nichita - Regiunea Nord-Est, Constantin Boscodeala, Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan - Sud-Est, Silvian Ciuperca, Mircea Cosma, Adrian Tutuianu - Sud; Paul Stanescu - Sud-Vest; Titu Bojin, Ion Mocioalca - Vest; Ioan Rus - Nord-Vest, Mircea Dusa - Centru, Robert Negoita -Bucuresti-Ilfov.

Pentru cele cinci functii de vicepresedinte alese din randul Organizatiei de femei au fost depuse si validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Cretu, Gabriela Firea, Rovana Plumb si Olguta Vasilescu. Candidatii care si-au depus candidaturile au fost validati de Comisia de Propuneri, care a analizat si a verificat respectarea conditiilor statutare.

Astfel, candidatura la functia de presedinte al PSD, a carei depunere a fost anuntata de Andrei Alexandru, nu se regaseste in lista de candidaturi validate.

In premiera, votul la acest Congres va fi unul electronic.

Delegatii vor vota in baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate in fiecare din cele 60 de cabine de vot.

La eveniment vor participa si vor sustine alocutiuni presedintele Internationalei Socialiste, George Papandreou, presedintele organizatiei de femei a PES, Zita Gurmai, presedintele PES, Sergei Stanishev, Sorin Oprescu, Ion Iliescu.

De asemenea, este asteptata participarea lui Adrian Nastase, alaturi de ceilalti presedinti ai PSD. Tot la Congresul PSD va participa si liderul PNL Crin Antonescu, impreuna cu liderul PC Daniel Constantin.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta formeaza un comitet care sa
Ponta formeaza un comitet care sa "restabileasca" rolul industriei de securitate in economie

Premierul Ponta a dispus formarea unui comitet format inclusiv din reprezentanti ai serviciilor de informatii, care sa prezinte Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

PDL contesta la Curtea Constitutiona legea retrocedarilor pentru care Guvernul isi asuma raspunderea
PDL contesta la Curtea Constitutiona legea retrocedarilor pentru care Guvernul isi asuma raspunderea

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca premierul Victor Ponta si-a angajat raspunderea pe legea privind retrocedarile intr-un "stil demagogic perfect", deoarece problema ramane sa fie rezolvata de guvernele viitoare, respectiv dupa alegerile din 2016.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.