Varianta Delta a coronavirusului face ravagii și peste ocean, unde valul 4 e în plină desfășurare
Varianta Delta a coronavirusului face ravagii și peste ocean, unde valul 4 e în plină desfășurare. În spitalele americane, cei mai mulți pacienți sunt din rândul celor nevaccinați.
Numărul cazurilor noi a atins nivelul maxim al ultimelor 9 luni, iar unele spitale se confruntă cu o lipsă acută de paturi la ATI și de oxigen.
Autoritățile fac apel la cei nevaccinați să se grăbească, dar puțină lume se îndreaptă spre centrele de imunizare.
În Statele Unite, numărul cazurilor de COVID a crescut până la nivelul din ianuarie: în medie, 155.000 de pacienți noi în fiecare zi.
Săptămâna trecută, mai bine de o treime dintre bolnavii internați în secțiile de terapie intensivă din SUA erau acolo din cauza coronavirusului.
În mare parte, cei care pierd lupta cu boala, nu sunt vaccinați.
Dr. Ahmed Elhaddad, Florida ICU Doctor: "E și mai dificil când sunt prietenii tăi. Am un pacient care e tatăl unuia dintre colegii de clasă ai copilului meu și nu ne așteptăm să supraviețuiască. Nu e vaccinat."
În multe spitale, locurile de la ATI sunt pline. Într-o clinică din Carolina de Nord, medicii au fost nevoiți să instaleze paturi noi pe holuri, pentru a face față numărului mare de bolnavi cu COVID.
Iar în parcare a fost adusă o morgă mobilă.
Reporter: "Câți dintre cei 11 decedați sunt din cauza COVID?"
Medic: "Toți au murit din cauza COVID. Avem aproximativ 200 de pacienți cu coronavirus."
Reporter: "Cei mai mulți sunt nevaccinați?"
Medic: "85% până la 90% dintre pacienții noștri sunt nevaccinați."
Și medicii, și autoritățile fac apel la populație să se vaccineze cât mai repede. Varianta Delta, mult mai contagioasă, nu afectează doar persoanele trecute de 60 de ani.
Dr. Ahmed Elhaddad, Florida ICU Doctor: "Îi vedem pe pacienții mai tineri, cei de 30, 40, 50 de ani, că suferă și că au nevoie de oxigen. Încă avem un număr mare de oameni care mor. Vedem oameni care pleacă din spital cu dizabilități și leziuni pulmonare permanente."
Dincolo de urgența medicală, al patrulea val de COVID dă peste cap și planurile companiilor care aveau de gând să-și cheme toți angajații înapoi la birou, în perioada imediat următoare.
Amber Cabral, Founder and Inclusion and Diversity Strategist: "Varianta Delta schimbă discuția de la "trebuie să ne întoarcem din nou la lucru" la "dumnezeule, trebuie să ne gândim bine ce înseamnă munca de acum încolo."
Peste ocean, Google și Uber au amânat întoarcerea angajaților la birou până în octombrie, în timp ce Facebook, Amazon și Apple își lasă oamenii să lucreze de acasă cel puțin până în ianuarie.
Pe de altă parte, sunt destui salariati care se simt mai bine să lucreze din confortul propriei locuințe.
Portia Twidt, Program Manager: "Sunt mai productivă, pot să fiu trasă la răspundere și virtual, nu trebuie să fiu fizic în birou."