2020 vs 2021. Cum arată situația cazurilor de COVID în România anul acesta față de anul trecut
Cu 1313 îmbolnăviri și 31 de morți în ultimele 24 de ore, România a înregistrat, astăzi, o dublare a cazurilor de COVID față de luni.
În aceste condiții, autoritățile insistă că vaccinarea rămâne singura soluție pentru ca anul școlar să înceapă cât mai aproape de normal. Potrivit specialiștilor din domeniul sanitar, principala resposabilitate pentru ca cei mici să fie feriți de boală le revine adulților.
Vaccinul ne protejează de formele grave ale bolii după infectarea cu SARS-COV-2 și mai ales reduce numărul celor în pericol să își piardă viață.
La sfârșitul lunii august, în 2020, media infectărilor noi la 7 zile depășea 1100. În aceeași perioadă a acestui an, adică final de august 2021, media este de 782. Faptul că acum, față de aceeași perioadă a anului trecut, avem vaccin și o parte din populație imunizată, se vede și în statistica deceselor: la sfârșitul verii, în 2020 aveam o medie de 44 pacienți răpuși de virus, față de 16 cât este această medie acum
Până acum, puțin peste 5 milioane de români s-au imunizat, adică spun autoritățile, 31% din populația eligibilă.
„Odată cu începerea activității de învățământ în format fizic, vom avea mai multe cazuri de îmbolnăvire în rândul copiilor. În momentul de față nivelul de acceptare pentru un caz grav la copii trebuie să fie zero. Această responsabilitate noi o avem, adulții: părinții și bunicii, să ne protejăm copii, respectând regulile și vaccinându-ne”, a transmis, luni, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Pentru că se apropie începerea anului școlar autoritățile vor să impulsioneze campania de vaccinare și vor trimite echipe mobile în unitățile de învățământ. Evident, elevii care au vârsta necesară vor face injecția doar cu acordul părinților.
În plus, într-o ședință care a avut loc la Ministerul Sănătății, oficialii au decis că elevii din clasele mici vor putea purta măști din material textil, chiar dacă recomadarea specialiștilor din domeniul sanitar va fi de a purta masca de unică folosință.
„Orice cadru didactic ce prezintă simptome, la fel și elevii care prezintă simptome vor fi testate. Orice contacti direcți ai elevilor sau cadrelor didactice au dreptul să fie testați de DSP. A fost aprobată prin OUG acoradrea acelor stimulente, care sunt importante - gândiți-va la familiile cu mai mulți copii. Și chiar și atractivitatea acelor premii mari pt oricare dintre noi, este un stimul pentru vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Mai exact tichete de masă în valoare de 100 de lei, după imunizarea completă. În același timp toți românii vaccinați pot participa la o tombolă cu premii în bani.