Vânzările de cozonaci sunt în scădere, comparativ cu anul trecut. "Românul este mult mai precaut"
Vine Paștele, doar că, speriați de scumpiri, românii au devenit ceva mai cumpătați. Cei care nu știu să facă singuri cozonaci comandă mai puțini.
La rândul lor, comercianții au micșorat gramajul, în speranța că vor avea vânzări comparabile cu cele de anul trecut. Chiar și așa, în 4.500 de brutării din toată țara, cuptoarele duduie.
Pufos, aromat și rumen, cozonacul este desertul vedetă în bucătăria românească, fie că este cu nucă, mac, cacao amestecat cu rahat sau doar simplu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar că ingredientele principale s-au scumpit serios. De pildă, nuca este 50 de lei kilogramul, de la 30.
Proprietarii de patiserii și de brutării artizanale spun că numărul de comenzi se apropie de cel de anul trecut. Însă prețurile au crescut ca aluatul, în medie cu 10 procente. Dacă un cozonac clasic costa 50 de lei, acum costă 65.
Alina Alexandrov, chef patiser: "Românul este mult mai precaut și se vede asta și în vânzările noastre. Noi am ridicat prețurile doar cu 10%, deși ingredientele noastre s-au dus către 20%. Am zis să ținem un echilibru".
Gabriela Balaban, patiser: "Au început să comande cantitativ mai mic. Doi cozonaci... Avem și momente în afara sărbătorilor când vindem jumătate de cozonac pentru că oamenii, în contextul creșterii prețurilor, nu au aceeași posibilitate".
Și coșul de cumpăraturi a scăzut cu aproape 25%, susțin reprezentanții Bancii de Alimente. Potrivit acestora, oamenii donează mai puțin din produsele pe care, în trecut, le cumpărau în cantități mari.
Gelu Duminică, sociolog: "Din păcate, prețurile au cunoscut o creștere semnificativă în ultimele luni. Este evident ca lumea să fie mai cumpătată în condițiile în care salariile nu au crescut, cu alte cuvinte puterea de cumpărare a scăzut și acest lucru se va vedea și atunci când vom cumpăra toate celelalte necesare sărbătorilor de Paște".
Gabriela Veres, președinta Băncii de Alimente Oradea:
"Chiar ieri întrebam, când am fost la un lanț de aici din Oradea, cum stau cu cozonacii, cum stau cu vânzarea și au zis că, din păcate, tot mai puțin se vând cozonacii și stau cu ei la raft".
În timp ce în patiserii se vând cozonaci ce cântăresc peste un kilogram, în supermarketuri găsim și cozonaci ceva mai mici, de 450, 600 sau 750 de grame.
În 2021 românii au cumpărat 6,5 milioane de cozonaci, conform Partronatului Român din Industria de Morărit și Panificație.