La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
Între două colinde și o listă interminabilă de cumpărături, pe care trebuie să le bifeze, tot românul poftește iarna la cozonaci. Aveți grijă, însă, ce scrie pe etichetele celor din comerț.
Mulți cozonaci conțin pe lângă ingredientele de bază și E-uri, substanțe care pot fi dăunătoare sănătății, dacă sunt consumate în exces. Este avertismentul inspectorilor de la Protecția Consumatorilor, după ce au făcut mai multe controale. Ca să fiți în siguranță, faceți cozonaci acasă, ne îndeamnă bucătarii, mai ales că în timpurile noastre, robotul de bucătărie este cel care duce greul.
Cozonacul este una dintre vedetele mesei de Crăciun. Din comoditate, lipsa de îndemănare sau de timp, mulți preferă să îl cumpere și să nu piardă câteva ore că să-l facă acasă. Problema este că în agitația cumpărăturilor uită să verifice eticheta.
Ambalajul care îți fură ochii nu reflecta neapărat calitatea cozonacului. Chiar dacă este bine păstrat și are un termen generos de valabilitate, trebuie să știm câteva lucruri.
Luminița Paris, comisar ANPC: „Avem aici un cozonac cu nucă. În acest caz trebuie să se regăsească în ingrediente procentajul de nucă, valorile nutriționale, precum și condițiile de păstrare. Fiind vorba de un cozonac congelat, are un termen mai lung, nu și după decongelare”.
Cei proaspeți, luați de la patiseriile locale, cu termen mic de valabilitate sau cei vânduți de producătorii locali la tarabele din târguri pot avea însă dezavantajul prețului. Așadar, mai bine vă faceți curaj și încercați. Începeți cu o rețetă simplă.
Chef FOA: „Trebuie să ai o faină bună, măcar trei nule. Făina clasică și îți trebuie niște untură, sau untdelemn, drojdie, puțin zahăr, lapte și asta e cozonacul. Unui cozonac, ca să iasă cum trebuie, trebuie să îi acorzi atenție și să îl frămânți bine, dacă nu cu mâna ta, măcar cu un aparat și să îl lași la dospit cât trebuie”.
Țineți cont și de faptul că zaharul în exces acoperă gustul celorlalte ingrediente. În orice caz, spun nutriționiștii, chit că este cumpărat, chit că este făcut de mâinile noastre, acest preparat trebuie mâncat cu moderație, și niciodată cald.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucatari, chef foa, cozonac, reteta cozonac,
Dată publicare:
17-12-2021 19:17