Vânt turbat la Constanța. Sute de copaci prăbușiți peste case și mașini. Crucea unei biserici a fost ruptă
Primele ninsori, temperaturile scăzute şi vântul puternic au lăsat în beznă zeci de localități. Sute de copaci, stâlpi şi acoperişuri au fost doborâte de vânt sau zăpadă.
Zeci de mașini și acoperișuri au fost distruse doar în Constanța, iar peste 200 de copaci au fost rupți ori smulși din rădăcini, arată ultimul bilanțul autorităților. Necazuri au avut și mai mulți turiști porniți în drumeție în Munții Făgăraș.
După o noapte în care vântul a suflat ca turbat la Constanța, cu viteze de peste 100 de km/h, pe lumină s-au văzut urmările.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Locatar: "Practic s-a prăbușit tot acoperișul deodată, o parte din el alunecând în proximitatea blocului, răspândindu-se pe circa 500 de metri pătrați".
Paznic: "S-a speriat multă lume și vecinii de aici din cartier când au auzit bubuituri, când a început aseară nu mai știai pe unde să mai scoți cămașa, intrai în panică!".
La numărul unic de urgență, autoritățile au primit peste o mie de apeluri.
Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: "Peste 140 de copaci degajați, 40 de autoturisme avariate degajate, 30 de acoperișuri smulse".
Până seara, însă, bilanțul a crescut. Autoritățile au anunțat că 240 de copaci au căzut, 60 de mașini au fost avariate, iar 50 de locuințe au rămas fără acoperiș. În plus, Drumul Județean 223 s-a surpat, o cruce a unei biserici a fost ruptă, iar mai multe țevi de gaze s-au fisurat.
Cod roșu de vreme rea a fost și in județul Tulcea, unde apele au ajuns în micul sat de vacanță de la Gura Portiței.
Iar valuri mari au măturat țărmul și au rupt un baraj natural - o limbă de pământ din zona digului.
La munte, patru turiști au rămas blocați în Făgăraș, din cauza viscolului. Porniseră spre refugiul Călțun, au înfruntat nămeți de peste 60 de cm și, cum nu au mai răzbit prin vântul puternic, au hotărât să întoarcă spre Piscul Negru. Dar s-au rătăcit.
Dezorientați și obosiți, aproape de miezul nopții, au cerut ajutorul salvamontiștilor. Aproape 8 ore a durat până când salvatorii au reușit să ajungă la ei, prin troiene și viscol. În tot acest timp, turiștii și-au aprins un foc ca să nu înghețe, așa că au fost găsiți în stare bună.
Cea mai puternică furtună din Constanța, din ultimii 5 ani
La centrala de la Cernavodă, Unitatea 1 s-a resincronizat duminică seară la rețea, au anunțat autoritățile. Aceasta se deconectase automat, în condiții de siguranță, din cauza vremii. 21 de localități din Constanța nu aveau duminică seară curent.
Pe mare a fost furtună de gradul 7, cu valuri care au atins la țărm și 8 metri înălțime. Meteorologii spun că a fost cea mai puternică furtună înregistrată în ultimii 5 ani pe litoral.
Mai multe bărci, dar și un velier s-au scufundat în Portul Tomis. Vântul puternic care a depășit la rafală 130 de km /h nu i-a lăsat pe proprietari să dubleze legăturile de siguranță. Pagubele materiale sunt de ordinul sutelor de mii de euro.
Și pe plajă pagubele sunt însemnate. În Mamaia, Costinești și Vama Veche, marea a înghițit porțiuni mari din nisip.
Au fost însă și câțiva curajoși care s-au bucurat de vântul puternic și au ieșit cu kite-urile pe mare. Sportivii au sărit chiar și până la 20 de metri înălțime, lucru nemaiîntâlnit pe litoralul românesc.