Vanatoare pe teren privat, fara acordul proprietarului. Mai multe ONG-uri ii cer lui Iohannis sa nu promulge Legea vanatorii
O coalitie formata din mai multe ONG-uri i-a scris presedintelui Klaus Iohannis, cerandu-i sa trimita inapoi la Parlament Legea Vanatorii, adoptata in 25 februarie si trimisa la promulgare, deoarece ar aduce grave prejudicii dreptului de proprietate.
Una dintre principalele prevederi ale acestei legi este faptul ca se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor. De asemenea, o alta prevedere din lege majoreaza perioada de vanatoare pentru anumite specii de pasari cu pana la trei luni.
Mai multe ONG-uri ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege, deoarece incalca dreptul la proprietate si va avea drept rezultat uciderea pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii. Din acest motiv, ornitologii cer interzicerea vanatorii pasarilor cantatoare, Romania fiind printre ultimele tari din UE care mai permite asta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aceasta Lege aduce prejudicii grave dreptului de proprietate garantat constitutional in Romania si va atrage automat avizul de Infringement al Comisiei Europene pentru incalcarea Directivei 2009/147/CE privind Conservarea Pasarilor Salbatice." - se arata in scrisoarea Societatii Ornitologice Romane.
Federatia de ONG-uri - organizata sub numele Coalitia Natura2000 - i-a scris presedintelui Klaus Iohannis ca, in forma sa actuala, proiectul de modificare a Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 contine prevederi care incalca dreptul constitutional la proprietate si legislatia nationala care transpune directive europene obligatorii pentru Romania ca stat membru UE.
Concret, dreptul la proprietate este incalcat prin prevederile propuse pentru modificarea articolului 4, prin care se invoca dreptul la servitute asupra tuturor proprietatilor cuprinse in fondurile de vanatoare de catre posesorii permiselor de vanatoare. Dreptul la servitute (care confera prerogative strict limitate asupra lucrului altuia) este un drept real recunoscut prin grevarea unei sarcini pentru imobilele la care se aplica si se poate constitui doar in baza unui act juridic, astfel ca proiectul de lege adoptat de Parlament este "abuziv", spun ONG-urile.
De asemenea, "dreptul de proprietate este eludat complet prin prevederile art. 8, care propune eliminarea prevederii prin care proprietarii de terenuri pot solicita cu prioritate administrarea fondurilor de vanatoare, daca detin peste 50% din suprafata unui fond de vanatoare".
In schimb, modificarile propuse la acest articol introduc intaietatea la atribuirea directa pentru gestionarii consacrati ai fondurilor cinegetice. "Gestionarii consacrati nu pot avea mai multe drepturi pe suprafata fondurilor cinegetice decat proprietarii de drept ai acestor terenuri, care printre altele sunt obligati de lege sa permita accesul si desfasurarea vanatorii pe terenurile lor fie ca doresc sau nu. Precedente juridice la Curtea Drepturilor Omului confirma la nivel european drepturile proprietarilor de a decide asupra proprietatilor lor de teren", spune Coalitia Natura2000 Romania.
O alta incalcare abuziva a dreptului de proprietate asupra terenurilor o constituie introducerea unui nou punct la articolul 15, prin care "proprietarii si administratorii terenurilor cuprinse in fondurile cinegetice au obligatia de a permite amplasarea gratuit a instalatiilor vanatoresti temporare care nu afecteaza folosinta de baza a terenurilor", mai arata ONG-urile.
Totodata, proiectul adoptat de Parlament incalca prevederile Ordonantei de urgenta nr. 102/2010 pentru modificarea si completarea Legii vanatorii, care a avut ca scop reglementarea perioadelor de vanatoare, pentru a raspunde avizului de infringement al Comisiei Europene pentru Romania. Acest lucru se intampla, explica ONG-urile, pentru ca sunt prelungite perioadele de vanatoare pentru cinci specii de pasari (gasca de vara, garlita mare, sitarul de padure, sturzul de vasc, sturzul cantator), termenul din ianuarie fiind mutat in februarie si chiar martie.
"Prin prelungirea perioadelor de vanatoare, autoritatile intentioneaza revenirea la situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010 prin care perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent", se arata in punctul de vedere al coalitiei.
Proiectul de modificare a Legii vanatorii mai incalca, potrivit ONG-urilor, si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile ulterioare, ce transpune prevederile Directivei Habitate a UE. Aceasta deoarece proiectul modifica prevederile care asigura managementul si evaluarea speciilor de interes cinegetic din ariile naturale protejate in conformitate cu prioritatile de conservare a biodiversitatii din aceste zone.
De exemplu, in proiect este prevazuta recoltarea cu caracter obligatoriu a intregii cote de recolta stabilita anual, insa o prevedere care influenteaza cu caracter obligatoriu cadrul natural trebuie supusa evaluarii impactului asupra mediului si a evaluarii adecvate, inainte de aprobarea prin act normativ, asa cum prevede HG nr. 1076/2004. Totodata, se propune prelungirea contractelor si respectiv a planurilor de management cinegetic de la 10 la 16 ani, depasind astfel valabilitatea celorlalte planuri si strategii similare, respectiv valabilitatea planurilor de management pentru ariile protejate, amenajamentelor silvice si chiar a planurilor urbanistice generale ale unitatilor administrativ teritoriale. In plus, se propune eliminarea atributiilor de management cinegetic pentru autoritatile locale, care in prezent se exercita in concordanta cu planurile de management ale ariilor protejate si consiliile stiintifice ale acestora.
Proiectul face distinctie intre fondul forestier de stat si cel privat, desi amandoua constituie fondul forestier national, daunele produse de catre pasunat hranei si linistii vanatului precum si pericolul inducerii unor boli si paraziti fiind aceleasi in ambele cazuri, mai sustin ONG-urile.
"Majoritatea modificarilor propuse nu au facut obiectul consultarilor publice ale propunerii de act normativ, fiind incluse in procedura de analiza si aprobare in Parlamentul Romaniei, etapa in care ONG-urile de mediu au trimis justificari concrete impotriva acestor modificari, fara ca acestea sa fie luate in considerare", se mai spune in punctul de vedere al coalitiei catre Iohannis.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, vanatoare, legea vanatorii,
Dată publicare:
05-03-2015 07:59