Valul de căldură extremă a prins puteri în România. Unde a fost înregistrată cea mai mare temperatură. Sfaturile medicilor
Valul de căldură extremă care a pus stăpânire pe România a prins puteri. Jumătate de țară este sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce o bună parte este colorată în galben. Și doar nordul Moldovei s-a mai răcorit un pic.
Au apărut și primele victime ale arșiței. Un bărbat de 60 de ani din Vaslui a murit, după ce a lucrat în bătaia soarelui pe acoperișul unui bloc.
În plin cod portocaliu de caniculă, în multe orașe a fost cuptor. Filmată cu o cameră cu termoviziune, o alee din centrul Capitalei dogorea la ora prânzului la 52 de grade. La fel de cald a fost și în intersecțiile intens circulate din oraș, unde la nivelul asfaltului erau 54 de grade. Dacă vi se pare că nu se poate mai rau, priviți la ce temperatură a ajuns o bancă amplasată în soare. Au fost 47 de grade și în tramvaiele fără aer condiționat.
Pe un soare arzator, sus pe acoperișul unui bloc din Vaslui, un pompier a încercat din răsputeri să salveze viața unui bărbat de 60 de ani. Deși temperatură depășea 40 de grade, omul se urcase să repare acoperisul. Soția lui a sunat la 112 când a văzut ca nu mai coboară.
Vecin: ”Temperatură mare. Am înțeles că suferă și cu inima".
Dr. Ahmed Nazar Chishti, SMURD Vaslui: "Un individ decedat pe acoperiș, din nefericire. Fără indicați de resuscitare, cu arsuri solare gradul III".
Sute de oameni au sunat la 112 să ceară ajutor după ce li s-a făcut rău pe stradă. Medicii au observat că mulți purtau haine negre.
Mihai Grecu, medic-șef UPU-SMURD: "În funcție de perioada pe care o petrece la astfel de temperaturi, poate să meargă de la transpirații intense până la heatstroke, care este o patologie legată de căldură, amenințătoare de viață".
Marius Paulescu, profesor fizică Universitatea de Vest Timișoara: "Culoare deschisă reflectă o parte însemnată din radiația provenită de la soare, iiar cel care reflectă păstrează o temperatură apropiată de cea a mediului".
Crucea Roșie oferă apă și măsoară tensiunea și glicemia
În Alba Iulia, Crucea Roșie a instalat corturi, de unde oamenii se pot opri și bea un pahar cu apă. Tot aici, voluntarii le-au măsurat doritorilor tensiunea și glicemia.
Reporter: Aveti tot timpul apă la dumneavoastră?
Bărbat: "Da, e cald și în casă și căutăm umbră prin parc, nu stăm la soare".
Adrian Dușa, director Crucea Roșie Română Alba: "Noi îi încurajăm să iasă doar dimineața devreme sau seara târziu pentru cumpărturile zilnice, să consume multe lichide, să bea multă apă, să evite să consume băuturi alcoolice, să poarte haine mai largi, vaporoase".
Și animalele au nevoie de hidratare, pe așa o vreme toridă.
Potrivit meteorologilor, cel mai cald a fost la Zimnicea unde s-au atins 37 de grade la umbră.