Valul 4 lasă familii îndoliate și copii orfani. „Au venit pe picioarele lor şi a treia zi o iau pe mama în coşciug”
523 de morţi şi aproape 17.000 de cazuri noi de infectări de Covid-19, sunt cifrele raportate marți de autorităţi. Spitalele noastre sunt pline de bolnavi, iar la porţi plâng zeci de familii îndurerate.
Au venit să ridice trupurile bunicilor, părinţilor sau fraţilor. Acum regretele nevaccinarii sunt tardive dar pot şi un strigăt către cei care se pot feri de acest virus, alegând imunizarea. Iar previziunea unor medici că vom avea copii orfani, din păcate a devenit o realitate dură.
Sunt zile de infern în România. Oameni cu fețele plânse fac coadă la morgă. Un bărbat şi-a pierdut fratele. Avea 74 de ani şi era nevaccinat. A ajuns la spital la începutul săptămânii însă avea trupul mult prea slăbit ca să mai lupte cu boala. Cu o pungă în care a primit hainele părintelui său fiul celui plecat dintre noi se pregăteşte pentru încă un şoc. Trebuie să intre şi să-l identifice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bărbat, rudă a unui pacient decedat: ''Sunt copii care au rămas orfani, fără părinţi… Şi părinţi fără copii şi sunt tragedii, ce este în spital aici, trei zile am înnebunit. Oameni care mor în salvări şi nu mai apucă să le facă nimic. Asta este… Ar fi bine să fie care să se gândească şi să facă vaccinul ăsta, că poate ne salvăm.”
Cu regretul că n-a crezut în boală va rămâne şi familia unui bărbat care s-a prăpădit la 45 de ani.
E multă durere şi în faţa Spitalului Pantelimon. În doar câteva zile s-a ales praful de multe familii fericite.
Rudă a unei persoane decedate: „Pe mama am adus-o acum patru zile, pe tata acum trei zile. Au venit pe picioarele lor şi a treia zi o iau pe mama în coşciug. A murit mama mea, acum mergem să o luăm de la morgă. Şi tatăl meu, încă nu se ştie ce poate să se întâmple.”
Şi mai înspăimântătoare sunt pierderile pe care le resimt mulţi copii. În judeţul Sălaj, un adolescent nu mai are cui să îi spună mama. Niciunul dintre părinții săi nu era vaccinat.
Daniela Bocșa, psiholog, apropiată a familiei: „Este extraordinar de greu, a rămas fără mamă şi cu un tată trist, un tată care se culpabilizează, un tată care nu ştiu cum îl va putea ajuta, pentru că trebuie să se ajute pe el, să treacă peste şocul acesta şi să îşi revină. Mama a lăsat o scrisoare importantă copiilor şi rudelor.''
Şi în Capitală un copil de numai 7 ani a ajuns în grija unei mătuşi după ce ai lui s-au dus. La fel s-a întâmplat şi în cazul unor fraţi de 10 şi 17 ani.
Copiii care intră în atenţia direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului intră automat într-un program de consiliere psihologică astfel încât specialiştii să îi ajute să depăşească mai uşor trauma trăită. La nivelul Capitalei, doar în Sectorul 6 au fost semnalate astfel de cazuri, după ce rudele sau vecinii au anunţat autorităţile şi astfel s-a intervenit. Din păcate, la nivel naţional, nu există o statistică clară a copiilor care şi-au pierdut părinţii după ce s-au îmbolnăvit de Covid.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Vorbim de părinţi şi copii ai unor oameni, pentru că vorbim de soţi şi soţii ai altora şi pentru că vorbim că viaţa umană nu poate să fie redusă la statistici. Acesta nu este al 12-lea sau al 13-lea ceas pentru mai bine de 22.000 de români, s-ar putea ca în spitale să fie ultimul ceas şi atunci mesajul nu este încurajator, nu este triumfalist, ne grăbim să batem.''
Numărul morţilor este atât de mare, încât unele capele din interiorul spitalelor vor prelua temporar trupurile.
Părintele Ciprian: „Doamna manager mi-a comunicat că are nevoie de capelă şi mi-a spus că au avut loc multe decese, de sâmbătă până duminică, 14 decese şi căutau o variantă pentru că în morgă nu mai erau locuri. A comandat un container frigorific pe care să-l aşeze lângă morgă.”
Situaţia rămâne însă extrem de gravă. Aproape zilnic România primeşte ajutor din străinătate. Italia, Serbia, Olanda sau Franţa sunt doar câteva din ţările care ne-au trimis medicamente şi concentratoare de oxigen. În următoarele zile mai multe echipe medicale din afară vor ajunge în spitalele de la noi.