Val de căldură extremă în sudul României. Județul care extinde restricțiile de consum de apă. „Nu ne spălăm”
Pentru că este în continuare foarte cald și nu plouă, în sudul țării situația a devenit critică.
În județul Dolj, restricțiile privind consumul de apă au fost extinse în localitățile Segarcea, Dăbuleni și Bechet, dar și în zona metropolitană a Craiovei.
Iar în piețe, sub cupola de foc, fructele și legumele se ofilesc instant. Producătorii caută cu disperare să-și protejeze marfa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Numărul localităților din Dolj unde apa curge cu porția la robinete s-a dublat față de luna trecută. Localnicii sunt nevoiți să facă stocuri în bidoane de plastic, pentru nevoile curente.
Florica Georgescu, localnică Segarcea: „Nu avem apă cred că de o lună - două se oprește pe fiecare dimineață și seara se oprește. Dă drumul seara, oprim seara apa și avem dimineața. Și dă seara drumul pe la 8-9, dimineața la 7 se dă drumul și o oprește pe la 9 așa”.
Oamenii spun că au început să-și programeze activitățile în gospodărie după programul de furnizare a apei.
Localnică Segarcea: „Dacă te scoli de noapte apuci apă, dacă nu te scoli de noapte nu apuci apa. Oprim și noi în bidoane, ce să facem?! Într-o găleată că așa se oprește. Nu ne spălăm, ne spălăm dimineața facem dușul, seara facem dușul și ne ajunge”.
Unii caută să se aprovizioneze de la fântânile care nu au secat încă, dar și acestea sunt puține.
Localnică: „Avem apă acolo, fântână cu ciutura și mai lua apă de acolo. Nu îmi place mie apa cumpărată, îmi aduc copiii, dar nu îmi place”.
În piețe, vânzătorii spun că legumele și fructele își schimbă rapid textura, din cauza căldurii.
Vânzătoare: „Sunt 37 de grade afară, muncim până nu mai putem și nu ne folosim de nimic. Venim dimineață pe la 7, la 8 și pe la 12 când se pune căldura plecăm. Oamenii cumpără un kil, 2 și asta”.
Vânzătoare: „Am avea pierderi foarte mari, dar noi nu avem pentru că aducem din bostan de la noi și ce nu e bun ducem acasă înapoi. Seară vine cu mașina, aduc proaspăt și ce nu e bun duc acasă. Le ținem la umbră”.
Vânzătorii spun că, din cauza căldurii, pot rămâne cu marfa în piețe doar până la ora prânzului.