Vaccinul ieftin care ar putea fi administrat în țările sărace. „Costă doar 1,5 dolari”
Un ser împotriva Covid-19 dezvoltat în Texas și aprobat în luna decembrie în India ar putea rezolva problema accesului redus la vaccinuri al populațiilor din țările sărace, potrivit NPR.
Vaccinul Corbevax folosește tehnologia clasică și poate fi produs mult mai ușor decât multe - dacă nu toate - vaccinurile COVID dezvoltate până în prezent.
„Corbevax schimbă regulile jocului. Va permite țărilor din întreaga lume, în special în cele cu venituri reduse, să poată produce vaccinurile și să le distribuie într-un mod accesibil, eficient și sigur”, a declarat Dr. Leith Martin, director executiv al Consorțiului Universităților pentru Sănătate Globală din Washington D.C.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Povestea Corbevax a început în urmă cu două decenii. Peter Hotez și Maria Elena Bottazzi lucrau ca cercetători la Universitatea George Washington din Washington D.C., unde au dezvoltau vaccinuri și tratamente pentru ceea ce se numesc boli tropicale neglijate.
Când o tulpină de coronavirus cunoscută sub numele de SARS a provocat un focar în 2003, au decis să lupte împotriva acestei boli. După ce s-au mutat la Houston pentru a se afilia la Colegiul de Medicină Baylor și la Centrul de Dezvoltare a Vaccinului pentru Copii din Texas, au creat un vaccin folosind o tehnologie care implică utilizarea proteinelor de la un virus sau de la o bacterie, care pot induce un răspuns imunitar, dar nu pot provoca boala.
„Este aceeași tehnologie folosită și la vaccinul împotriva hepatitei B, care există de zeci de ani”, spune Hotez.
Vaccinul lor pentru SARS părea promițător, dar apoi epidemia s-a încheiat. Fără boală, nu mai era nevoie de un vaccin.
Dar când o nouă tulpină de coronavirus a declanșat pandemia de COVID-19, Hotez și Bottazzi s-au gândit că pot refolosi vechea tehnologie și o pot modifica pentru utilizarea împotriva COVID-19, având în vedere că virusul care provoacă COVID-19 și cel care cauzează SARS sunt asemănătoare.
Hotez susține că oficialii guvernamentali nu au fost interesați de acest vaccin, deoarece erau concentrați pe serurile cu o tehnologie inovatoare.
„Oamenii erau atât de concentrați pe inovație, încât nimeni nu s-a gândit: „Hei, poate am putea folosi un vaccin ieftin și durabil, care poate fi administrat în întreaga lume”, a spus Hotez.
Accesul țărilor sărace la vaccinuri a reprezentat o problemă majoră în ultimul an. OMS a avertizat că până când vaccinurile nu vor ajunge și în aceste state, vor continua să apară noi variante de coronavirus, care vor prelungi pandemia.
Un studiu realizat în India, nepublicat în revistele de specialitate, bazat pe 3.000 de voluntari, arată o eficiență de 90% a serului Corbevax în prevenirea îmbolnăvirilor cu varianta originală a virusului și o eficacitate de 80% pentru varianta Delta. Încă este testat împotriva tulpinii Omicron.