Coadă mare la centrul de vaccinare din Piața Obor. „M-au speriat în primul rând restricțiile”
După luni de nepăsare, românii par să ia în sfârşit în serios criza sanitară. Vorbim despre un nou record în materie de vaccinare.
111 mii de oameni au fost inoculaţi ieri cu prima doză de ser anti-covid, şi chiar au stat la coadă pentru asta. Pe de altă parte, am depăşit pragul de şase milioane de persoane imunizate cu schema completă.
Capitala se apropie de o rată de vaccinare de 60%, însă la nivel naţional România rămâne pe lista roşie, cu doar puţin peste 30% din populaţie imunizată.
În Piața Obor din Capitală a fost din nou coadă la vaccinare. Grăbiți să primească serul anti-covid, oamenii s-au înghesuit unii în alții. Pentru că nu aveai loc să arunci un ac și-au completat fișa obligatorie, care stând pe vine, care lipiți de câte un perete.
Bărbat: "Să avem pe unde să ne ducem, la piață, prin mall, la cumpărături, la farmacie, în magazine."
Băiat: "Am nevoie de el la muncă și vreau să dau de permis.''
Bărbat: "N-am avut timpul necesar, dispoziția, la început credeam că oricare că virusul e trecător, dar văzând situația din țară am ales să mă vaccinez."
Coadă a fost și la tichetele de 100 de lei pe care le primesc cei cu schema completă de vaccinare.
Mulți au mers să se vaccineze direct de la slujba de Sf. Dumitru.
Tânăr: "Rata de infectare am văzut că e foarte mare, am luat decizia împreună cu soția să venim și noi să ne vaccinam."
Biserica Ortodoxă Română a venit cu un mesaj puternic prin purtătorul său de cuvânt, mai ales că în ultima perioadă tot soiul de clerici au avut ieșiri nepotrivite cu privire la vaccinare.
Vasile Banascu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: "Poziția Bisericii Ortodoxe față de vaccinare este una favorabilă. În probleme medicale trebuie să ne sfătuim cu medicii, nu cu clericii. De aici rezultă că biserica și celalalte culte de care știu sunt perfect favorabile vaccinării, respectând libertatea, dar respectând și noțiunea de pro viață care e esențială în creștinism."
La Târgu Mureș, sute de persoane au ales vaccinarea la scară, după ce două ambulanțe s-au transformat în centre mobile.
Simion Forgaci , locanic: "Sper să scăpam o dată de acest necaz. Am fost puțin speriat. Nu era nimeni lângă mine, îmi aduceau mâncarea la geam și atât."
Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: "De peste zece ori a crescut numărul de doze. Efectele se vor vedea nu foarte scurt, ci peste câteva săptămâni."
În Constanța, la o companie de fabricare a materialelor de construcții, fiecare angajat care se imunizează va primi un bonus de 1000 de lei atunci când rata de vaccinare va ajunge la 90 la sută.
Costel Moroianu, angajat companie: "Am ajuns la concluzia că trebuie să mă vaccinez ceea ce îndrum pe toată lumea să se vaccineze căci altfel nu o scăpam de acest virus."
Cea mai mare rată de imunizare prin vaccinare este în capitală: 59,39%. Urmează județul Cluj cu 52,29 de procente. Alte 5 județe: Constanța, Sibiu, Timiș, Brașov și Ilfov au peste 40%. Populația cel mai puțin protejată de infecția covid se află în județele Bacău, Covasna și Suceava. Aici rata de vaccinare este până în 27%. În ceea ce privește imunizarea pe categorii de vârstă, în categoria 50-59 de ani avem cel mai mare procent, 46.40%. Însă, în continuare sunt foarte puține persoane vaccinate la 80+, adică tocmai cei care sunt în categoria vulnerabilă. Cât despre adolescenți, doar 9,46% dintre ei au fost duși de părinți să facă injecția anti-covid.
Valeriu Gheorghiță: "Săptămâna viitoare începe vaccinarea cu Moderna cu jumătate de doză. Nu este un pericol pentru cei care au făcut doza întreagă, dar studiile arată că și la jumătate de doză sunt suficienți anticorpi, dar mai puține reacții adverse."
În România, procentul de vaccinare, în rândul populației adulte, a ajuns abia la 40%, însă pentru populația generală suntem abia la 33 de procente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, romania, pandemie, record, tara, vaccinare, val patru,
Dată publicare:
27-10-2021 08:38