Vaccinarea în UE poate fi perturbată din cauza unor „goluri” de aprovizionare cu serul Pfizer. Care este soluția imediată

Ultima actualizare: 01-01-2021 15:51
vaccin
Getty

Vaccinarea în UE ar putea să fie perturbată din cauza unor deficiențe în stocurile de vaccin produs de Pfizer și BioNTech, avertizează compania.

Au apărut așa numitele „goluri” în aprovizionare care au dus ca unele centre din Germania să se închidă complet.

BioNTech lucrează cu Pfizer pentru suplimentarea producţiei de vaccin.

Acesta a fost primul vaccin aprobat, dar serul produs a ajuns greu în UE din cauza aprobării relativ greoaie a lui din partea organismului de reglementare european.

Întârzierile au surprins Germania, unde anumite regiuni au fost nevoite să închidă temporar centrele de vaccinare la câteva zile după startul campaniei (27 decembrie).

„Momentan, nu arată bine - apare un gol pentru că nu există alte vaccinuri aprobate şi trebuie să aoperim acest gol cu propriul nostru vaccin”, a spus Uğur Şahin, CEO BioNTech, într-un interviu acordat Spiegel, citează The Guardian, potrivit news.ro.

Este aşteptat ca, pe 6 ianuarie, vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna să fie aprobat de European Medicines Agency (EMA).

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a îndemnat EMA să aprobe rapid şi vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, aprobat săptămâna aceasta de Marea Britanie. Calendarul UE privitor la acesta nu este stabilit.

Şahin a spus că vaccinul Pfizer, pentru care este folosită tehnologia RNA mesager, ar trebui să fie eficient în cazul noii variante de coronavirus decetată iniţial în Marea Britanie, care pare a fi mai contagioasă.

„Facem teste pentru a vedea dacă vaccinul nostru poate de asemenea neutraliza această variantă şi curând vom şti mai multe”, a spus el.

Legat de mutaţia recentă, el a spus că este posibil să fie necesară optimizarea vaccinului, iar acest lucru ar dura şase săptămâni, iar el ar trebui să primească o nouă aprobare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO