Vaccinarea antigripală, încurajată de medicul Emilian Popovici. Cum se mai poate face chiar acum, toamna târziu
Vaccinarea antigripală este indicată chiar și în această perioadă destul de târzie, afirmă medicul infecționist Emilian Popovici, pentru că se așteaptă un val de virusuri începând cu luna decembrie.
Din luna decembrie se aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii generate de virusuri gripale a declarat medicul Emilian Popovici, citat de Agerpres. Medicul a explicat de ce gripa nu a mai fost atât de prezentă în anii trecuți.
„Circulaţia virusurilor gripale a fost scăzută în 2020 pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV 2. şi a crescut uşor în activitate la finalul anului 2021. (...) Din păcate, ne vin semnale, din multe direcţii avizate, putem spune chiar alarme, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuţi, generate, în principal, de virusurile sinciţial respirator şi gripal. Ultima alarmă este de ieri, trasă de Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgenţă la nivel naţional din cauza problemelor legate de infecţiile generate de cele două virusuri.(...) Iată că nu mai ridică probleme virusul SARS-COV 2, ci virusurile sinciţial şi gripal. Ceea ce se întâmplă pe continentul nord-american se poate translata în Europa şi implicit la noi. În pandemia de SARS-CoV2, când spuneam că în Europa de Vest se întâmplă ceva, la două săptămâni după aceea aşteptam ca lucrurile să apară şi în România", a spus Popovici, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, în cadrul mesei rotunde online "Post Covid în specialităţile medicale. Noul sezon gripal", organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.
El a subliniat că „nimeni nu urmăreşte să declanşeze teama", ci a explicat că "este mai bine să fii pregătit, să poţi să iei măsuri în timp util, decât să gândeşti că lucrurile nu vor evolua atât de nefavorabil şi să fii surprins de consecinţe absolut nedorite, consecutive".
„Virusurile sinciţial respirator şi gripal au beneficiat de mai multă atenţie din partea specialiştilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid. Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni", a arătat Popovici.
Potrivit medicului, expunerea redusă la cele două virusuri a fost redusă anii anteriori datorită măsurilor implementate în pandemie - izolarea, distanţarea socială, portul măştii, închiderea şcolilor, prin care s-a blocat parţial circulaţia virusului SARS-CoV 2 şi implicit a virusurilor gripale.
Acestea au determinat un deficit imunitar al populației a mai precizat medicul.