USR reclamă un ”atac fără precedent în Parlament la adresa pădurilor”

paduri
Pro TV

USR reclamă, duminică, un ”atac fără precedent în Parlament la adresa pădurilor”, afirmând că ”se încearcă preluarea controlului absolut al pieţei de lemn din România”, informează News.ro.

”«Amendamentul Schweighofer» la Codul Silvic, care a scos oamenii în stradă, la proteste, în urmă cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, în primele zile ale săptămânii viitoare, de Camera Deputaţilor. La propunerea Federaţiei Silva (a sindicatelor din silvicultură) şi, într-o formă puţin edulcorată, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea să elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f) , care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziţionat şi procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici. În plus, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) propune eliminarea măsurii anti-hoţie, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, la propunerea USR”, a transmis, duminică, USR, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că amendamentele au fost depuse ”pe firul scurt”, la sfârşitul săptămânii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, care îi au ca iniţiatori şi co-iniţiatori pe mai mulţi parlamentari USR şi pe reprezentanţi ai altor partide.

”Modificările toxice vor fi discutate în comisiile de specialitate (Agricultură şi Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică), luni şi marţi, după care va urma votul în plen”, anunţă USR.

”E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute şi adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de faţă Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanţi din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât şi în societate”, arată senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Ape şi Păduri şi unul dintre iniţiatorii celor două propuneri legislative vizate de amendamentele toxice.

Citește și
Coronavirus
„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”. Avertismentul unui cunoscut medic din Timișoara

”Pretextul invocat acum e manipulativ. Cică din cauza preţului scăzut al lemnului din Europa Centrală şi de Vest, nu s-ar mai găsi cumpărători pentru lemnul din România. În realitate, datele Inventarului Forestier Naţional (IFN) arată că mai mult de jumătate din volumul de lemn exploatat dispare din pădurile României fără acte. Reducând semnificativ tăierile ilegale, cu siguranţă s-ar găsi cumpărători pentru lemnul tăiat legal. Dacă Schweighofer şi-ar impune monopolul pe răşinoasele din România, ceilalţi procesatori autohtoni şi cei care au nevoie de lemn de foc vor fi împinşi fie spre faliment, fie spre achiziţia de lemn tăiat ilegal. Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumpărători pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Pădurilor”, explică Mihai Goţiu.

USR susţine că amendamentul vine în contextul în care, în această săptămână, senatorul USR a prezentat informaţiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arată că numărul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificări în urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada stării de urgenţă (martie – mai 2020), a fost dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

Mihai Goţiu atrage atenţia şi asupra ”altui amendament toxic”, propus de MMAP. Ministerul propune eliminarea modificării definiţiei materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, aşa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat.

Din cauză că actuala definiţie este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguş, tocătură, deşeuri, biomasă, aşchii etc.) nu sunt considerate a fi „materiale lemnoase”. Astfel, între 30% şi 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn!

”E cel puţin de neînţeles propunerea Ministerului de eliminare a completării definiţiei adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult cu cât, printre modificările la Codul Silvic, votate de Senat, se numără şi încadrarea ca infracţiune a transporturilor ilegale de lemn. Dacă modificarea definiţiei materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situaţia în care un om care transportă fără acte, cu o căruţă, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la puşcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn ‘tocat’ (lemn cu aceeaşi valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!”, explică senatorul USR.

Articol recomandat de sport.ro
Pierdere uriașă pentru Becali! Suma aruncată pe fereastră dacă îl cedează pe Ștefănescu
Pierdere uriașă pentru Becali! Suma aruncată pe fereastră dacă îl cedează pe Ștefănescu
Citește și...
Ce au învățat doctorii după șase luni de coronavirus
Ce au învățat doctorii după șase luni de coronavirus

Oamenii de ştiinţă se află abia la începutul procesului de înţelegere a varietăţii uriaşe de probleme de sănătate cauzate de noul coronavirus, scrie Reuters.

„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”. Avertismentul unui cunoscut medic din Timișoara
„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”. Avertismentul unui cunoscut medic din Timișoara

„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”. Este semnalul de alarmă tras de medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timișoara, care spune că acest virus încă reprezintă o noutate și pentru cadrele medicale.

Numărul deceselor provocate de Covid-19 a depășit 500.000 la nivel global. SUA, cele mai afectate
Numărul deceselor provocate de Covid-19 a depășit 500.000 la nivel global. SUA, cele mai afectate

Pandemia de coronavirus rămâne o ameninţare la nivel global, iar sâmbătă noapte au fost depăşite două praguri psihologice importante.

Recomandări
Papa Francisc şi-a petrecut ultima zi din viaţă muncind, în ciuda recomandărilor medicilor. „A dat totul, până la capăt”
Papa Francisc şi-a petrecut ultima zi din viaţă muncind, în ciuda recomandărilor medicilor. „A dat totul, până la capăt”

După ce a fost internat mai mult de cinci săptămâni din cauza unei duble pneumonii, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă, dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârşit.  

România rămâne fără români. În 2,5 milioane de locuințe nu mai stă nimeni, în urma scăderii populației
România rămâne fără români. În 2,5 milioane de locuințe nu mai stă nimeni, în urma scăderii populației

România rămâne încet-încet fără români. Sunt înregistrate tot mai puține nașteri, iar sporul natural al populației rămâne în continuare negativ.

Vaticanul a anunțat oficial cauza morții Papei Francisc
Vaticanul a anunțat oficial cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral şi a unei insuficienţe cardiace ireversibile ulterioare, a anunţat Vaticanul luni seara, conform agenţiilor internaţionale de presă.