Ursii refuza sa mai intre la hibernare. Cei din gradinile zoologice se joaca afara si se bucura de primavara din decembrie
Primavara nefireasca de la sfarsitul lunii decembrie i-a bulversat pe ursi care n-au intrat in hibernare. In multe gradini zoologice, exemplarele refuza sa intre in adaposturi si continua sa se joace.
Si animalele salbatice umbla nestigherite si, nu de putine ori, au fost vazute in cautare de mancare in apropierea oraselor. La Galati sunt 10 grade Celsius asa ca ursilor nici nu le trece prin minte sa intre in barlog. N-au somn si in plus stiu ca ingrijitorii le fac tot soiul de surprize.
Cei de la Zoo sunt insa ingrijorati. Prin hibernare, ursii isi refac stratul de grasime care ii ajuta sa supravietuiasca pana la primavara. Cand acest proces intarzie apar probleme de sanatate in special in cazul puilor.
"Le scade imunitatea, resursele naturale care ar trebui sa lupte cu frigul, si nu cu microbii, fac ca sa fie cu mult mai sensibili la bolile infecto-contagioase", spune dr. Cornel Gingărașu, medic veterinar.
Este agitatie si la Gradina Zoologica din Targu Mures unde tarcul ursilor este amenajat pe sase hectare, in mijlocul padurii.
"Iernile nu mai sunt asa de grele, ei gasesc mancare tot timpul, motiv pentru care nu intra la hibernare", spune si Horatiu Gorea, director Gradina Zoologica Targu Mures.
O data ce vremea se va raci brusc, in urmatoarele zile, animalele se vor retrage in adaposturi unde femelele isi vor creste puii pana la primavara.
Si ursii sabatici sunt vazuti in numar mare mai ales pe Valea Prahovei. O intamplare mai putin obisnuita a avut loc chiar de Craciun cand un ursulet a ajuns cu trenul marfar din padure tocmai la Ploiesti dupa ce, in cautare de hrana, s-a urcat nestigherit intr-un vagon.
Un angajat l-a gasit ratacind printre sine si a anuntat autoritatile.