"A sarit peste gard si l-a mancat". Defrisarile ilegale i-au impins pe ursi pana in curtile oamenilor
Defrisarile masive i-au impins pe ursii abia iesiti din hibernare sa caute adapost si hrana tot mai aproape de localitati, spun specialistii.
In cateva sate din judetele Gorj si Valcea, salbaticiunile au coborat de la munte si au atacat animalele din gospodarii. Oamenii umbla cu teama si cer ca ursii sa fie prinsi.
De cateva zile, ursii dau tarcoale satelor aflate la granita dintre judetele Gorj si Valcea. Oamenii povestesc ca fiarele ar fi venit din zona Polovragi-Baia de Fier. S-ar fi tinut dupa o turma de oi si asa au ajuns in localitati. Ursii ar fi parcurs astfel 50 de km pe zi in cautare de hrana. In gospodarii au sfartecat infometati animalele satenilor.
"- Si acum, cand mi-aduc aminte, mi-e frica
- Dar tot ai avut curaj sa iei parul?
- Da, sa ies afara cu catelul
- Si l-ati vazut ?
- Da, era cu capul pe gard asa."
Satenii din Stejari, Capreni si Stoina se tem pentru viata lor si le-au cerut autoritatilor sa prinda ursii.
Panica s-a instalat si in comuna Rosiile, din judetul Valcea, unde un urs a mancat un porc. "In cotetul asta a intrat, a sarit peste gard si a omorat porcul inauntru, l-a omorat sub patul si dupa aia l-a tras aici si aici l-a mancat"
Intr-o alta gospodarie, ursul a dat iama in mierea de la cativa stupi.
Specialistii spun ca ursii au ajuns in zona in cautare de hrana dupa ce oamenii le-au afectat habitaclul prin defrisari necontrolate.
"Motivele pot sa fie diverse, ori a cautat mancare, ori l-a deranjat mediul, zgomote, explozii, taieri de padure", explica Alin Voicescu, director Agentia Pentru Protectia Mediului Valcea.
Satenii pagubiti spera sa-si recupereze de la primarie banii pentru animalele moarte. Intre timp administratorii fondului de vanatoare vor lua masuri pentru prinderea ursilor care s-au apropiat periculos de mult de casele oamenilor.