Următoarea țință a ucrainenilor în Rusia. Planul pus la cale de armata Kievului pe teritoriul vecin
Armata ucraineană a lovit şi avariat un al treilea pod peste râul Seim, în vestul regiunii ruse Kursk. Distrugerea celor trei poduri este menită să împiedice aprovizionarea trupelor rusesti, precum și transferul acestora.
Următoarea țintă a forțelor Kievului ar fi să preia controlul unui pod strategic peste râul Psiol. În timp ce unii comentatori văd în ofensiva ucraienană șansa de a schimba decisiv cursul războiului și de a grăbi negocierile de pace, alţii o consideră o acţiune riscantă.
Armata ucraineană continuă să avanseze în estul regiunii Kursk, unde se dau lupte grele pentru mai multe localități. Chiar rușii au anunțat ca ultimul pod peste râul Seim a fost distrus luni dimineață de aviația ucraineană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Forțele Kievului organizează ambuscade pentru trupele rusești trimise pe frontul din Kursk.
Camerele de pe uniformele soldaților ucraineni au surprins dramatismul luptelor.
Potrivit The Wall Street Journal, Rusia a retras aproximativ 5.000 de soldați din Ucraina pentru a-i detașa în Kursk. Ar avea însă nevoie de cel putin 20.000 pentru a-i împinge pe ucraineni dincolo de graniță.
Carl Bildt, fost prim-ministru al Suediei: „De la contraofensiva ucraineană, mai degrabă nereușită, din vara anului trecut, Putin a încercat să impună ideea că, sat după sat, Rusia îngenunchează Ucraina. Și în mod clar avea să reusească, era doar o chestiune de timp. Și iată că deodată, din senin, intervine incursiunea ucraineană, care demolează teza lui Putin și provoacă derută și pesimism la Moscova”.
În Aleksin, un orășel situat la 150 de km de Moscova, rușii ezită între supărarea ipocrită și reproșuri volate la adresa conducerii țării.
Reporter: Ce apreciați la Vladimir Putin?
Jill Dougerty, expert Rusia: Gândește singur, analizează bine lucrurile. Spune ce gândește și crede ce spune. E logic, rațional...
Jill Dougerty: Nu putem ignora faptul că Vladimir Putin a devenit primul lider de dupa al Doilea Război Mondial care are trupe străine luptând pe teritoriul Rusiei. E ceva ce Putin, atât de obsedat de istoria Imperiului, n-ar fi vrut în veci să se spună despre el, dar asta e purul adevăr.
Pe de altă parte, Washington Post dezvăluie că, după două luni de negocieri indirecte, mediate de Qatar, Kievul și Moscova urmau sa trimită foarte curând delegații la Doha ca să finalizeze un acord pentru a pune capăt atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice. Evident, întâlnirea a fost suspendată în urma invaziei ucrainene.