Unul dintre "Regii asfaltului" a fost retinut. Schema prin care banii de la stat s-ar fi "transformat" in vacante si vile
Omul de afaceri Dan Besciu a fost retinut miercuri seara, de procurorii DIICOT, in dosarul de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.
Aceeasi masura preventiva a fost dispusa, in urma audierilor de la sediul central al DIICOT, pentru Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL. Cei doi vor fi dusi, joi, la instanta, cu propunerea de arestare preventiva, relateaza Mediafax.
Mai multi oameni de afaceri importanti au intrat in vizorul DIICOT. Sunt banuiti de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Bugetul ar fi fost prejudiciat, spun procurorii, cu aproape 8 milioane de euro.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Omul de afaceri Dan Besciu a intrat miercuri in sediul DIICOT sub escorta politiei. Patron al firmei EuroConstruct 98 Trading, beneficiara mai multor contracte cu statul, Besciu a fost chemat sa dea explicatii in legatura cu licitatiile castigate la CNADNR. Nu a fost singurul.
Alti sapte oameni de afaceri care detin companii de constructii printre care si Dragos Nedelcu sau Peter Praher sunt suspectati ca au pagubit statul cu 34 de milioane de lei. Cu totii ar fi semnat contracte cu CNADNR, CFR sau Apa si Canal Ilfov pe care le-ar fi supraevaluat.
Dupa ce obtineau contractele de infrastrutura feroviara sau rutiera, oamenii de afaceri, spun procurorii, derulau lucrarile in mod pagubos. Adica umflau cheltuielile iar diferentele de bani le virau in conturile societatilor controlate de ei. Apoi aceste sume erau retrase pentru achizitionarea unor imobile in centrul Bucurestiului, vacante exotice si cumparaturi de lux.
Doua dintre contracte, spun procurorii sunt cele cu S.C. Apa Canal Ilfov, care anunta ca a pus la dispozitia procurorilor toate documentele solicitate. "Numele companiei noastre nu are nicio legatura cu presupusele activitati ilegale care fac obictul dosarului instrumentat de DIICOT."
In Bragadiru firma care a castigat contractul a tras conducte de apa. Anchetatorii spun ca sumele platite de S.C. Apa Canal ar fi fost umflate iar statul a pierdut 14 milioane de lei.