Membru al mișcării „Suveranilor” evaluat de psihiatri: „O să le dau persoana aia creată de ei"
Povestea „suveranilor" - „născuţi fiinţe vii" - continuă la Braşov: bărbatul prins în trafic, la volanul unei maşini neînmatriculate şi care a refuzat să se legitimeze, are discernământ. Aşa a stabilit comisia care l-a supus unei expertize psihiatrice.
Omul a fost externat din spital şi va răspunde pentru faptele sale, însă susţine că nu se va prezenta în instanţă. Grupul din care face parte contesta actele de identitate emise de statul român şi, în general, vor să trăiască în afara sistemului.
Bărbatul susţine că nu e unul şi acelaşi cu persoana care poartă codul său numeric personal. Acest număr i-ar fi fost atribuit abuziv de statul român.
Gabriel Neculai: „Eu o să le dau persoana aia creată de ei, să se judece cu ea. Le dau cartea de identitate că e a lor, aia e persoana CNP.”
Oficial, omul are un permis de conducere obţinut în Italia, dar pe care nu îl mai recunoaşte.
Gabriel Neculai: „Nu aveam nevoie de permisiunea cuiva să merg cu maşina pe drum. Că eu doar mă deplasez cu maşina, nu o conduc. Dacă e lucrul meu, ce fac? Îl înscriu la voi şi după aia plătesc în fiecare an chirie.”
Gabriel Neculai ar trebui să plătească 700 de lei pentru cele trei zile de spitalizare la psihiatrie, căci nu este asigurat în sistemul de sănătate. Susţine, însă, că nu o va face, pentru că nu el a cerut să fie supus controlului medical. Nici taxe şi impozite nu vrea să mai dea la stat.
Gabriel Neculai: „Casa nu au făcut-o ei, pământul nu mi l-au dat ei şi ei nu îmi dau nimic. Ei numai vor să ia, atât. Nu am niciun contract cu nimeni, unde eu mă angajez să plătesc pe durata vieţii mele ceva.”
La ieşirea din spital, omul a fost întâmpinat de doi amici, care îi împărtăşesc convingerile.
Petru Marius: „Buletinul de idetintate a fost făcut când nu cunoşteam anumite lucruri. Codul numit CNP defapt înseamnă cod de identificare fiscală.”
Cei care îşi spun „suverani" - „fiinţe născute vii" ar fi de acord să plătească impozite, dacă ar avea un contract cu statul, care să prevadă drepturi şi obligaţii ale fiecărei părţi. Asemenea grupări mai există în lume.
Andreea Mardache, sociolog: „Aceste solicitări au la bază nişte nemulţumiri personale, nedreptăţi la care consideră ei că cetăţenii sunt supuşi. Reflectă, evident, o neîncredere în instituţiile statului şi în organizarea socială pe care noi o avem în prezent.”
Între „suverani" se remarcă omul de afaceri braşovean Dan Cămârzan, cu o avere estimată de Forbes în 2010 la 30 de milioane de euro. Colegii de liceu spun că are o minte sclipitoare şi este chiar un geniu în matematică.
Dan Cămârzan: „Se poate face o ţară fără taxe. Se poate face o ţară în care de mâine să aveţi salariile duble. Ei încă nu ştiu ce înseamnă să conducă. Aoleo, dar le explic eu. Şi voi veţi fi mai mari decât aia care vă conduc. Pentru că aia trebuie să vă satisfacă vouă nevoile.”
Sociologii susţin că, deşi par nebuneşti, asemenea idei ar trebui analizate, căci sunt semnale de revoltă şi frustrare.
În România, comportamentul celor care îşi spun „suverani" - „născuţi fiinţe vii" este în afara legii. Actele de indentitate sub obligatorii şi nu pot fi refuzate. Permisul de conducere este absolut necesar pentru a circula cu maşina. În acelaşi timp, nimeni nu are voie iasă pe drumurile publice cu un autoturism neimatriculat şi cei care încalcă regula risca dosar penal. Cât priveşte plata taxelor şi impozitelor - doar cei care beneficiază de scutiri acordate de stat nu trebuie să achite nimic.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!