Doi copii din Teleorman, dintre care unul cu suspiciune de SHU, adusi la Marie Curie. Cel mai mic are 7 luni
Un copil din Alexandria care a fost adus luni la Spitalul "Marie Curie" din Capitala nu are sindrom hemolitic-uremic, a declarat, pentru Agerpres, prof. dr. Mihaela Balgradean.
UPDATE 16:30 "Starea copilului adus de la Alexandria este buna. Are verotoxina pozitiva, nu are sindrom hemolitic-uremic. Copilul este internat pe Sectia de gastroentrologie", a afirmat medicul.
Un al doilea copil din Teleorman cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic a fost internat, luni, pe Sectia de gastroenterologie a Spitalului Marie Curie, el fiind in stare buna sub observatie, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul doctor Mihaela Balgradean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Al doilea copil este si el in stare buna. Asteptam rezultatul analizelor. Se afla pe sectia de gastroenterologie in observatie", a afirmat seful de clinica.
Potrivit profesorului doctor Mihaela Balgradean, primul copil adus luni din judetul Teleorman, de la Alexandria, la Spitalul Marie Curie nu are sindrom hemolitic-uremic. "Acesta a mancat carne", a afirmat sursa citata.
Doi copii din Teleorman cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic vor fi adusi, in cursul zilei de luni, la Spitalul "Marie Curie", a confirmat pentru Agerpres profesorul doctor Mihaela Balgradean.
Potrivit medicului, unul dintre copii are sapte luni, iar celalalt are un an si doua luni. "Unul dintre copii are sapte luni. Este vorba despre un copil nascut prematur. Se pare, din informatiile noastre, ca este suspect de boala SHU. Al doilea este din Alexandria, are un an si doua luni. Nu stiu cat de grav este, are diaree sanghinolenta. Pana nu vedem, nu putem sa spunem despre ce este vorba sigur", a afirmat profesorul doctor.
La Spitalul "Marie Curie" mai sunt internati alti trei copii cu SHU. Dintre acestia, doi sunt din Fetesti si unul din Mioveni.
Unul dintre bebelusii din Fetesti se simte mai bine. "Nu era in niciun fel indicata carnea la varsta de sapte luni"
Unul dintre cei doi bebelusi din Fetesti diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) se simte ceva mai bine, a anuntat, luni dimineata, sefa Sectiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", dr. Mihaela Balgradean.
"Nu era in niciun fel indicata carnea la varsta de sapte luni si jumatate, pentru ca in nicio prescriptie de diversificare alimentara nu figureaza carnea la aceasta varsta. Din mai multe motive: tubul digestiv al copilului nu este inca maturizat pentru a procesa un astfel de aliment pana la varsta de doi ani. Mai este vorba - si se spune mult in ultimul timp de acest lucru - de o cantitate de proteine pe care nu trebuie sa o primeasca in exces la aceasta varsta", a precizat dr. Mihaela Balgradean.
Intrebata de ce exista scheme de diversificare alimentara in care se recomanda fierberea carnii de pui, in supa, chiar si pentru copii care au cinci-sase luni, sefa Sectiei de Nefrologie a explicat ca acestea sunt retete de pe internet, care ar trebui sterse.
"Daca dvs priviti pe internet la retete in care se recomanda carnea la varsta de sase luni, ar fi bine sa stergeti - "delete" - acele informatii, pentru ca in noile scheme de diversificare a alimentatiei carnea se introduce in meniul copilului incepand cu varsta de zece luni. Lucrurile nu se fac oricum si in niciun caz nu se fac cu carne procesata, de genul: sarmale, perisoare, mici, chiftelute si asa mai departe, cum noi am intalnit in multe dintre cazurile foarte severe de sindrom hemolitic-uremic, in ultimii ani", a aratat ea.
Referindu-se la cazurile celor doi copii de la Fetesti, dintre care unul a consumat supa de pui, iar celalalt sarmale, ea a precizat ca primul se simte mai bine, insa in cazul celui de-al doilea s-a instituit procedura de dializa.
"Copilul care a consumat supa de pui se simte ceva mai bine, urineaza bine si, sigur, nu va avea nevoie de o procedura de dializa peritoneala in continuare. Va ramane in observatia noastra in urmatoarele cateva zile. Celalalt copil - 'sarmaluta' - el nu se simte la fel de bine. Boala lui este in plina desfasurare, s-a instituit procedura de dializa pentru demararea diurezei si pentru corectarea insuficientei renale acute, insa este un copil la inceputul bolii care va avea nevoie de terapie sustinuta in continuare si de supravegherea noastra o perioada de cel putin doua saptamani de acum inainte", a mentionat medicul.
Dr. Mihaela Balgradean a adaugat ca este posibil ca alimentele consumate de cei doi copii de la Fetesti sa nu fi continut E-coli, iar boala sa fi fost declansata de faptul ca au mancat carne la o varsta nepotrivita.
"Nici nu ma intereseaza daca acea carne consumata a continut sau nu E-coli. Sa stiti ca e foarte posibil ca acea carne sa nu fi continut E-coli si acest sindrom sa se fi declansat din cauza ca intestinul unui copil (...) nu are capacitatea la varsta lui sa digere carnea. (...) In general, nu au voie sa manance niciun fel de carne inaintea acestei varste, iar in momentul in care incepe sa se introduca in alimentatie carnea, sigur ca incepem cu carne de pasare si carne de vita", a spus ea.
Intrebata daca este posibil ca si ceilalti copii sa fi fost afectati de consumul de carne, aceasta a precizat ca nu poate face o astfel de afirmatie.
"Mi-e foarte greu sa ma exprim in felul acesta. Acolo s-au depistat in fiecare dintre situatiile respective germenele respectiv. Sunt anchete epidemiologice inca in curs, asa ca probabil, pana la urma, se va vedea de unde a provenit aceasta bacterie", a sustinut dr. Balgradean.