Uniunea Europeană oferă sprijin pentru zonele rurale ale României
Uniunea Europeană va sprijini mai mult zonele rurale, mai ales că odată cu pandemia mulți oameni au decis să se mute de la oraș.
Cum însă multe sate, inclusiv din România, nu au infrastructură pentru un trai decent, comisarii europeni discută noi politici care să grăbească dezvoltarea lor. Mai ales că zonele rurale au un potențial agricol uriaș de care depinde în mare măsură siguranța alimentară a statelor.
Peste 30% din populația Uniunii Europene trăiește la sat, potrivit comisarilor europeni. Procentul a crescut în pandemie, când tot mai mulți oameni au lăsat viața de oraș pentru cea de la țară. În România, de exemplu, în 2020 s-au mutat la sat peste 116 mii de români, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În aceste condiții, comisarii europeni propun noi modalități de sprijin pentru că zonele rurale să le poată oferi un trai decent celor care vor să se mute acolo. Mai ales că numeroase așezări au rămas treptat fără locuitori.
Roxana Vîlcu, expert în politici rurale: „Au nevoie de servicii, de conectivitate. Unele țări s-au confruntat cu presiuni asupra oportunităților de angajare, de cazare, de găsit proprietăți. Și, de asemenea, războiul din Ucraina, tot la fel. A adus noi obstacole, noi presiuni asupra zonelor rurale, asupra securității alimentare.
Fondurile care vor veni în perioada următoare, inclusiv în sprijinul localităților din România, vizează și potențialul agricol pe care îl au aceste zone rurale, vitale pentru siguranța alimentară a fiecărei țări. Iar oamenii să fie încurajați și sprijiniți financiar să își deschidă afaceri în domeniul agricol și alimentar.
Monica Tudor, cercetător științific în cadrul Institutului de Economie Agrară: „Înseamnă să combinăm fondurile pe care le avem în politica pentru agricultură, cele pentru demografie, cele pentru dezvoltare teritorială. Această combinație de fonduri poate aduce un plus de valoare pentru că până în momentul de față fiecare dintre fonduri finanța anumite aspecte care priveau politica specifică. Ei bine, acum, această combinație creează sinergii și aduce valoare adăugată.
Potrivit specialiștilor, migrația spre mediul rural va continua și în următorii ani, mai ales că traiul la oraș devine tot mai scump.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, agricultura, pandemie, rural,
Dată publicare:
20-06-2022 07:16