Unde se ridică mașinile parcate neregulamentar în București și cât costă recuperarea acestora
Aveți grijă unde vă lăsați mașinile în București. Trei primării de sector au decis să le ridice ori să le blocheze pe cele parcate neregulamentar. Pentru recuperarea lor, ghinioniștii vor da până la 600 de lei pe zi.
Parcările în Capitală sunt încă puține, chiar dacă edilii tot promit că vor construi altele. Deocamdată, în primul sector, vor fi amenajate „parcări de scurtă durată”, în preajma școlilor și a grădinițelor, pentru părinții care stau câteva minute, ca să-și lase copiii.
În sectorul 3 şi 6 se ridică maşinile care blochează căile de acces sau trecerile de pietoni. În sectorul 4, se blochează rotile celor care au parcat pe bulevardele mari şi nu au plătit parcarea.
Angajaţii Direcţiei Parcări au o aplicaţie prin care află ce maşină este parcată ilegal după ce scanează numerele de înmatriculare.
Până la sfârşitul anului, vor putea face acest lucru fără să coboare din maşină. Primăria va cumpăra o cameră de supraveghere care va putea scana în viteză plăcuţele.
Taxa este de 1 sau 2 lei pe oră. O puteţi plăti prin sms sau pe aplicaţie, nu şi cash.
Mihai Anghel, şeful Direcţiei Parcări sector 4: „Până la sfârşitul anului vor fi aparate de parcare".
Deblocarea roţilor costă 50 de lei la prima operaţiune. Suma creşte cu 50 de lei de fiecare dată şi poate ajunge până la 250 de lei.
În sectorul 3, pentru recuperarea maşinii ridicate după o zi - plătiţi 500 de lei. În sectorul 6 - 530 de lei.
În sectorul 5 sunt ridicate deocamdată doar maşinile abandonate.
În 2 sunt amendaţi cei care parchează pe trotuare ori pe spaţiul verde.
În sectorul 1, primăria plănuieşte să ridice maşinile. Acestea urmează să fie depozitatea în zona Odăi, după centura Capitalei.
Clotilde Armand, primarul sectorului 1: „Cei care vor avea mașina ridicată se vor chinui un pic să o recupereze. În funcție de numărul de zile... "
Vitalie Cojocari: Pentru o zi?
Clotilde Armand: „Va fi în jur de 600 de lei. Dacă va sta mașina acolo zece zile, va fi mai mult"
Autorităţile au construit puţine parcări în Capitală în ultimii ani. Există în Berceni, în Străulești şi pe bulevardul Decebal. O parcare nouă din Pantelimon, deşi este gata, nu este folosită pentru că nu a fost racordată la energie electrică.
Primăriile promit să amenajeze mai multe. De pildă, Primăria Sectorului 1 are în plan parcări ca în vestul Europei, pe lângă instituţiile de învăţământ.
Vitalie Cojocari, corespondent PROTV: „Regulamentul privind organizarea parcărilor în sectorul 1 prevede amenajarea unor parcări de tip Kiss and Ride, se arată în documentele oficiale. Adică parcări lângă şcoli, unde părinţii vin cu maşina şi îşi lasa copiii. Au timp zece minute să facă acest lucru."
Doar că, spune primarul sectorului 1, nu sunt bani deocamdată. Consiliul Local nu a adoptat rectificarea bugetară solicitată.
Ce spune Clotilde Armând despre parcări şi alte probleme din sector aflaţi în "Interviurile lui Vitalie", emisiune difuzată în exclusivitate pe www.stirileprotv.ro.