Un turist străin venit să se relaxeze a fost șocat de ceea ce a găsit pe Transfăgărășan
Nici n-a început weekendul, că Transfăgărășanul s-a blocat deja în zona Bâlea Lac. Mii de mașini stau în coloană, iar turiştii aşteaptă chiar şi o oră până să găsească un loc de parcare.
Cei mai mulţi opresc neregulamentar, încurcând și mai mult traficul. Din păcate, puhoiul de oameni înseamnă şi tone de gunoaie aruncate la întâmplare. Câţiva voluntari au urcat pe traseu dis-de-dimineață, special pentru curățenie.
"-Drum superb, peisaj mirific.
-Merita aşteptarea?
-Cu siguranţă da. Urmează să ne încărcăm plămânii când găsim şi un loc de parcare."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Șofer: ”A fost foarte aglomerat, foarte aglometat pentru noi, multe maşini. Acum vrem să parcăm şi să ne cumpărăm un salam românesc. Drumul şi priveliştea sunt minunate. Am venit pentru asta."
Gunoaiele de pe munți șochează turiștii străini
Din cauza lipsei de educaţie, mulţi turişti aruncă gunoaiele la întâmplare - pe marginea drumului, prin parcări sau chiar pe potecile de munte.
Turist străin: "E un pic aglomerat, dar ce mă deranjează pe mine este prezența gunoaielor în natură. E problema oamenilor, nu a naturii."
Un grup de voluntari din Sibiu au mers pe traseu dis de dimineaţă ca să strângă deșeurile. Ei speră că, văzându-i în acţiune, turiștii să se rușineze și să nu mai lase resturile la întâmplare.
Voluntar: "Ce am găsit… o cheie de maşină, bani, șlapi, peturi, doze, ambalaje de tot felul. Tot ce se poate găsi la munte, cu ghilimele de rigoare. Pentru că nu ar trebui să găsim aşa ceva".
Florin Balaş, inițiatorul acțiunii: "Oamenii de acasă să conştientizeze că e mult mai simplu să cari recipientele goale înapoi decât să le arunci."
Veronica Gordan, voluntar: "De la prima drumeţie ni s-a spus: în sus veniţi cu rucsacul greu, cu mâncare, ce aveţi. În jos e mai uşor fiecare să ia ce a dus în sus. Şi atunci nu rămâne mizerie pe munte”
Turiștii sunt sfătuiți ca, pe cât posibil, să-şi planifice excursia pe Transfăgărășan mai curând în timpul săptămânii, când este mai puțină lume.