Un sindicat al polițiștilor cere Guvernului desființarea județului Ilfov. "O primă măsură pentru stăpânirea criminalităţii"
Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (F.S.D.P.R), prin purtătorul de cuvânt Christian Ciocan, a explicat că ministrul de interne Marcel Vela și-a însușit propunerea de desființare a județului Ilfov, ce va fi prezentată Guvernului.
„Vom propune Guvernului României, prin ministrul de Interne, desfiinţarea judeţului Ilfov ca o primă măsură pentru stăpânirea criminalităţii, în ceea ce privește grupările infracţionale, aşa cum sunt ele denumite popular „clanuri”. Considerăm că, în aceşti 30 de ani, mulţi indivizi s-au aciuat în judeţul Ilfov, judeţ care a fost artificial creat. De altfel, înainte de 1989, a şi fost desfiinţat şi, ulterior, recreat. Şi, în aceste condiţii, având experiența înaintaşilor şi constatând ceea ce se întâmplă, mai mult decât atât, interesul general naţional ca securitatea persoanelor să fie realizată, este o primă măsură pe care o propunem”, a anunțat luni Christian Ciocan, potrivit publicației promptmedia.ro.
Resursele, redistribuite la județe
În aceste condiții, toate localitățile ar fi asimilate județelor care înconjoară Bucureștiul în proximitatea cărora se află, iar polițiștii vor fi redistribuiți, a mai explicat Christian Ciocan.
„Federaţia consideră de maximă importanţă acest demers pentru că este un moment în care nu se mai poate da înapoi. Criminalitatea de 30 de ani, aşa cum a fost ea cunoscută, fie este stopată, fie noi trebuie să plecăm ca incompetenţi.
(...) Poliţia, în aceste condiţii, ar reuşi să facă şi economie de resurse pentru că poliţiştii ar fi redistribuiți către alte unităţi ale Poliţiei Române pentru că la noi există competența teritorială şi materială.
În acest fel, dincolo de economii vizavi de cheltuielile cu resursa umană şi cu logistica, nu s-ar mai concentra doar o poliţie a judeţului Ilfov către grupările infracţionale, ci toate judeţele care înconjoară Bucureștiul şi față de care Ilfovul este tampon, adică zona neagră. Toate judeţele ar fi responsabile”, a explicat purtătorul de cuvânt al Federației.
Măsura este dedicată interlopilor „voiajori”
Ciocan a explicat și rațiunea tehnică din spatele acestei propuneri.
„De 30 de ani, judeţul Ilfov ridică probleme prin oamenii de acolo. „Criminalitatea voiajoră” – adică hoţi voiajori, interlopi voiajori; locuieşti într-o localitate şi faci fapte penale în altă localitate – asta îngreunează cercetările. De 30 de ani, nu a existat o soluţie radicală. Este o primă măsură pe care noi o propunem, concomitent cu intervenţia rapidă, în mod imediat, în secunda zero a poliţiştilor noştri. Grupările infracţionale trebuie destructurate. Ori ei, ori noi pentru cetăţenii români” a mai adăugat sindicalistul.
Christian Ciocan vede în asta și o soluție prentru oprirea ingerinței politicului în combaterea fenomenului infracțional.
„Un lucru extrem de important! Suntem oameni în această Federaţie a Poliţiştilor care întelegem extrem, extrem de bine ce se întâmplă în judeţul Ilfov. De-a lungul timpului, s-a spus că poliţiştii – chiar şi eu am afirmat – au fost timoraţi de ingerinţa politicului. Cunoaştem ce se întâmplă în Ilfov. Avem suficiente cazuri care au fost instrumentate şi au arătat criminalitatea judeţului Ilfov. Această – nici nu ştiu cum să o numesc – unitate administrativ-teritorială a fost un sector agricol, până la urmă, şi, dintr-odată, l-am transformat în judeţ. Ei bine, nu este pe principiul altor regiuni metropolitane. Aţi văzut ce se întâmplă – vizavi de terenuri, vizavi de construcţii, vizavi de clanuri, de lumea interlopă” a conchis purtătorul de cuvânt al F.S.D.P.R.