Un schior rătăcit noaptea pe Valea Țapului, la 2.000 de metri altitudine, a supravieţuit în condiţii extreme
Un tânăr de 19 ani este teafăr, după o aventură în Bucegi, desprinsă, parcă, din documentarele despre tehnici de supraviețuire.
S-a rătăcit, pe schiuri, pe un traseu neamenajat, și a rămas blocat, peste noapte, la 2.000 de metri altitudine. Ca să nu înghețe...și-a săpat adăpost în zăpadă. Spre șansa lui, era echipat până în dinți și apucase să sune după ajutor înainte să rămână fără baterie la telefon.
Băiatul a plecat din Capitală, pentru o tură de schi extrem, în afara pârtiei, în Bucegi.
Și-a ales un traseu destul de dificil, spun cunoscătorii. A pornit de la Căminul Alpin, din Bușteni, prin Poiana Coștilei, Valea Cerbului, dar undeva în zona Valea Țapului s-a rătăcit.
Când și-a dat seama că nu mai poate înainta, a sunat după ajutor. Salvatorii din Bușteni au pornit după el, dar între timp s-a înnoptat și nu au reușit să îl localizeze.
Laurenţiu Paraschiv, șef Salvamont Buşteni:
„El a plecat de la Căminul Alpin încercând să ajungă pe platoul Bucegi cu schiurile, să coboare pe Valea Priponului. A ales o vale destul de dură, Valea Ţapului, undeva la 3 sferturi din vale. Și-a dat seama că este epuizat şi că nu mai ajunge sus şi telefonul era pe terminate, bateria, lanterna nu avea la el şi se întuneca.”
În jurul orei 3 dimineața, operațiunea de salvare a fost întreruptă. Totuși... băiatul a trecut noaptea cu bine, deși a avut de înfruntat condiții vitrege: temperatura resimțită a fost de - 10/-12 grade Celsius, accentuată de vântul puternic.
Schiorul și-a săpat un adăpost în zăpadă și s-a învelit în folia de supraviețuire pe care o avea cu el.
Claudiu Vasilescu, salvamontist: „Şi-a dat seama că într-un final va trebui să înnopteze pe munte şi a săpat un adăpost lângă nişte jnepeni, a săpat în zăpadă acolo. S a învelit cu folia, foarte bine că a avut echipamentul necesar i-a creeat un confort termic foarte mare dar l-a ajutat să treacă peste noapte. Am înţeles că în urmă cu ceva timp a făcut un curs de supravieţuire. Dacă era nepregătit se putea termina tragic.”
Dis-de-dimineață, salvamontiștii au reluat căutările, apelând și la un elicopter. De sus, salvatorii au observat urmele în zăpadă și l-au reperat ușor pe tânăr. În jurul prânzului, toată lumea era jos, în Bușteni.
Aventura s-a încheiat cu bine doar pentru că a fost vorba despre un turist bine echipat, care a știut ce trebuie să facă pentru a supraviețui în condiții extreme.
În ultima perioadă, salvamontiștii au participat la tot mai multe intervenții care au implicat coborârea de pe munte a unor oameni total nepregătiți - mulți, cu încălțări de stradă, deși este încă zăpadă.
Reporter: Câte cazuri de acest fel au fost în ultimul an?
Laurenţiu Paraschiv, șef Salvamont Buşteni: „Cel puţin zilele acestea am avut multe, turişti neechipați care zic că jos e soare şi sus este iarnă. Echipamentul pentru condiţiile de iarnă nu stă numai în bocanci, într-un rucsac bun şi haine. Trebuie piolet, colţari, deci echipament.”
Tot noaptea trecută, alţi doi turiști, rătăciți pe Valea Cerbului, au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani.