Un român a murit în condiții suspecte într-un centru de detenție pentru imigranți din San Diego. Abia împlinise 50 de ani
Un român a murit în condiții suspecte într-un centru de detenție pentru imigranți din San Diego, California. Bărbatul, care abia împlinise 50 de ani, fusese reținut pentru că nu ar fi dovedit că trăiește legal, în Statele Unite.
Mai mult, o avea în mașină pe iubita lui, care tocmai trecuse ilegal granița, dinspre Mexic. Rudele din România susțin că tragedia ar fi fost provocată de nepăsarea celor din centrul de detenție, așa că, pe fir, a intrat și o fundație din New York, care militează pentru drepturile imigranților.
Bărbatul împlinise, cu doar două zile înainte, 50 de ani
Cristian Dumitrașcu s-a prăpădit, duminică noaptea, în Centrul de Deținere pentru Imigranți din Otay Mesa, după ce ar fi agonizat câteva ore. Cu doar două zile înainte împlinise 50 de ani. Românul, care trăia la Hollywood, în Los Angeles de doi ani, fusese reținut cu mai puțin de două săptămâni în urmă, de o patrulă mobilă de frontieră a Statelor Unite. Bărbatul își luase cu mașina iubita, care tocmai trecuse granița ilegal din Mexic, de la Tijuana.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ana Maria Dote, iubita românului mort: „A fost o problemă de documentație în cazul ambilor. Domnul Dumitrașcu avea doar un permis de conducere de aici, din USA, iar eu nu aveam niciun fel de documente legale. Tocmai acesta a fost motivul pentru care am fost procesați. El având o perioadă mai îndelungată de când era în Statele Unite și neavând documentația necesară pentru a demonstra că locuiește cu forme legale în SUA, aceeași instituție care m-a procesat pe mine, pe el l-a reținut”.
În timp ce iubita lui a fost eliberată, Cristian Dumitrașcu a fost transferat în centrul de deținere unde, pe 16 martie, urma să fie audiat de autoritățile federale pentru imigrări. Doar că, în miez de noapte, i s-a făcut rău. Cel mai probabil a făcut un atac de cord care, în final, s-a dovedit fatal. Și asta, pentru că nu ar fi primit îngrijirile medicale de urgență, susțin reprezentanții unei fundații din New York, care militează pentru drepturile imigranților și care se ocupă de cazul românului.
Yanet Candelario, președintele Mami Chelo Foundation: „Pe la ora 1 noaptea a început să aibă probleme de respirație, și oamenii din celula lui au început să lovească în ușă și să strige după ajutor. Au așteptat mult timp ca să primească ajutor medical. Până la urmă, au venit câteva asistente și au încercat să îl ajute pe Cristian Dumitrașcu. Era pe un pat supraetajat și, când au încercat să îl mute, l-au scăpat din mâini. S-a lovit la cap de marginea patului și de podea. A fost dus pe hol și martorii cred că acolo a murit”.
Natalia Dumitrașcu, sora lui Cristian Dumitrașcu: „Este foarte dureros pentru noi. A fost lăsat să moară, pur și simplu. Nu ne-a dat nimeni nicio explicație. De-abia pe data de 8 ne-a sunat să ne spună că a murit. El lucra acolo ca șofer. Din câștigul pe care îl avea, mai trimitea o parte și familiei. Am pierdut tot. El era singurul pe care îl mai aveam”.
Autoritățile federale au deschis o anchetă
Autoritățile federale au deschis o anchetă după moartea românului, și au cerut o expertiză medico-legală. Cazul este urmărit și de Consulatul României de la Los Angeles, care încearcă să afle dacă i-au fost respectate sau nu drepturile. În plus au fost eliberate documentele necesare pentru repatriere. Coordonatorii centrului de detenție susțin că imigranții sunt ținuți într-un mediu sigur și sunt tratați civilizat.
În niciun moment în timpul detenției, unui ne-cetățean deținut nu i se refuză îngrijirea de urgență. O lege federală a transpranței obligă centrul de detenție pentru imigranți să comunice Congresului american în termen de 90 de zile concluziile anchetei. Însă, indiferent de aceste concluzii, familia românului, care este susținută și de fundația de la New York care luptă pentru drepturile imigranților, ia în calcul să deschidă un proces de anvergură împotriva centrului din Otay Mesa și chiar să ceară despăgubiri după această tragedie.