Un preot a fost suspendat dupa ce a inceput sa faca profit cu o biserica de vis din Dobrogea


Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2013 00:53
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2013 18:36
Categorie: Stiri actuale

Parohul care conduce o fundatie pentru copii cu dizabilitati din Constanta a fost trimis in fata tribunalului eparhial, pentru ca a cutezat sa treaca un lacas de cult si cladirile anexe pe numele fundatiei sale.

Marul discordiei il reprezinta una dintre cele mai frumoase biserici din Dobrogea. Lacasul de cult a fost construit pe malul lacului Tabacariei, la initiativa Asociatiei "Asezamintele Sfantului Mare Muncenic Mina", condusa de preotul Nicolae Picu.

Din donatii, acesta a ridicat aici si un adapost, unde cu ajutorul unor medici si psihologi erau ajutati zeci de copii cu handicap.

Proiectele demarate de fundatie au fost laudate chiar pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Tomisului. In scurt timp, locul a devenit atat de popular incat diavolul si-a inceput lucrarea.

Biserica este cautata mai ales de tinerii care vor sa se casatoreasca, pentru ca este amplasata pe malul lacului, intr-un peisaj deosebit. Pentru cununia religioasa se percepe o taxa de 300 de lei iar rezervarile se fac cu cel putin un an inainte.

Mai marii Bisericii spun dintr-o data ca preotul nu avea voie sa includa lacasul in patrimoniul fundatiei, fapt interzis de statutul Bisericii Ortodoxe Romane. Problema este ca acest lucru era stiut inca de cand a fost cladit, insa pe atunci e adevarat nu era profitabil.

Statutul Bisericii Ortodoxe Romane spune insa ca "o biserica, imediat dupa sfintirea ei, trece in proprietate si in folosinta unitatilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul si cladirile afectate ei si sta sub dispozitiile prezentului statut. Eventualele conditii testamentare se vor considera nule".

In urma unui control recent, preotul a aflat ca trebuie sa se prezinte in fata unui tribunal bisericesc.

"Suspendarea lui din calitatea de preot si deferirea spre judecata consistoriului eparhial. In loc sa aiba grija de bunurile bisericii, si ma refer aici la biserica si la oficiul parohial, acesta a contribuit la instrainarea bunurilor in favoarea unei asociatii", spune Catalin Gavrilas, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului.

Enoriasii au ramas uimiti de decizie. Si personalul pastreaza o tacere suspecta, iar fratele preotului Picu ne spune ca nu poate divulga adevaratul motiv al suspendarii.

Deocamdata Arhiepiscopia Tomisului l-a inlocuit pe preotul Picu cu un alt parinte.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO