Un pilot-activist Greenpeace a zburat cu o moto-parapantă electrică în apropierea platformei de foraj Neptun Deep
Un pilot-activist Greenpeace a desfăşurat, miercuri, un protest paşnic în portul Constanţa Sud - Agigea, în proximitatea platformei Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep.
Potrivit sursei citate, pilotul a zburat cu o moto-parapantă electrică în apropierea platformei afişând un banner cu mesajul: "Stop Fossi Gas" ("Stop gazelor fosile").
"Viitorul copiilor noştri va fi unul nesigur şi lipsit de speranţe atâta timp cât astfel de platforme vor continua să foreze după combustibili fosili. Cifrele din analiză sunt alarmante şi nu pot fi ignorate. Prin susţinerea proiectului Neptun Deep, autorităţile devin complici la o crimă în desfăşurare. În loc să prioritizeze măsuri de eficienţă energetică şi soluţii verzi, autorităţile continuă să ne bată cuie în sicrie. România şi Europa trebuie să pună capăt acum noilor investiţii în proiecte fosile", a declarat, în comunicat, Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Acţiunea a avut loc în urma publicării unei noi analize pregătite pentru Greenpeace România, care estimează că aproximativ 46.000 de persoane la nivel global ar putea muri prematur până la sfârşitul secolului, din cauza temperaturilor extreme provocate de emisiile totale de gaze cu efect de seră generate de proiectul Neptun Deep.
Analiza, publicată şi realizată de profesor doctor Wim Thiery de la Vrije Universiteit Brussel, sugerează şi faptul că peste 1,2 milioane de copii născuţi între 2010 şi 2020 vor experimenta un val de căldură suplimentar pe parcursul vieţii lor, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră generate de proiectul din Marea Neagră.
Organizaţia de mediu atrage atenţia asupra nevoii urgente de a nu mai investi într-un sistem energetic care prejudiciază sănătatea, siguranţa şi viitorul oamenilor şi al Mării Negre şi cere accelerarea tranziţiei către soluţii regenerabile.