Un muncitor aflat in greva foamei a lesinat in timpul protestului de la Oltchim
Unul dintre cei sase angajati ai Oltchim care se afla de trei zile in greva foamei a lesinat, miercuri, in timpul protestului din fata pavilionului administrativ al combinatului, el fiind dus la dispensarul policlinica al unitatii.
"Muncitorul a fost dus la dispensarul Oltchim, unde i s-au administrat perfuzii, iar acum este bine, medicii ne-au asigurat ca si-a revenit. El a spus ca, indiferent de starea de sanatate, nu va renunta la protest", a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.
La ora transmiterii acestei stiri, liderii sindicali, impreuna cu cativa reprezentanti ai salariatilor protestatari, discuta cu conducerea combinatului, care incearca sa obtina de la banci un credit de 20 de milioane de euro, necesari repornirii unitatii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Totodata, protestul declansat in cursul diminetii s-a incheiat, fara a fi inregistrate incidente.
Aproximativ 300 de salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata pavilionului administrativ, cerand ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.
"Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro necesara pentru repornirea combinatului. Acesta este capitalul de lucru total. Angajatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie. Protestatarii cer in continuare ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea si sa explice ce se intampla cu Oltchim si cu locurile de munca de aici", declara liderul sindical interimar Corneliu Cernev.
Totodata, cei sase angajati care au intrat luni in greva foamei continua aceasta forma de protest.
Angajatii Oltchim au protestat timp de cateva zile si la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro.
Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei.
Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.
Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.
In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.
Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.