Apelul lui Victor Ponta catre angajatii Oltchim: "Protestele ii vor speria pe cei cu bani"
Aproximativ 400 de salariati de la Oltchim au reluat protestele, marti, in fata pavilionului administrativ.
Premierul Victor Ponta a lansat un apel catre angajatii Oltchim sa opreasca protestele violente, aratand ca astfel de actiuni ii indeparteaza pe investitori si ca societatea din Valcea nu poate fi salvata decat cu ajutorul salariatilor.
Ponta a afirmat, la Bruxelles, ca luni a avut o noua discutie cu ministrii Economiei si Finantelor privind situatia Oltchim si a explicat ca repornirea treptata a combinatului presupune si un proces de restructurare, deoarece nu toti cei 3.000 de angajati vor avea de lucru imediat, ci doar pe masura ce sunt redeschise sectiile.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Mesajul meu pentru angajatii Oltchim este ca restructuram compania, o curatam de capuse, asiguram repornirea si continuam discutiile, chiar in zilele urmatoare, cu investitorii strategici. Cu cat vor iesi mai mult in actiuni violente, cu atat ii speriem mai mult pe cei care vor sa investeasca, inclusiv bancile. Daca ei ii gonesc pe toti ajungem la ce este mai rau. Daca cei care ii atata, Roibu si oamenii lui Boureanu si Videanu, ii pun sa iasa in fata combinatului, o sa-i speriem cu cei cu bani", a spus Ponta.
El a aratat ca o parte dintre sectiile Oltchim au fost repornite, iar saptamana trecuta au existat incasari pentru salarii, dar o banca creditoare a luat imediat banii.
"Putem sa-i rugam, sa facem demersuri legale, dar este greu sa-i oprim cat timp datoriile vin din trecut", a spus Ponta.
Intrebat de jurnalisti daca "va cere capul" ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, Ponta a spus ca acesta a repornit unele sectii si va continua discutiile cu investitorii, nefiind ministrul cel care ii pune pe angajati sa sechestreze oficiali locali.
Ponta l-a acuzat din nou pe fostul director general al Oltchim Constantin Roibu ca a adus Oltchim in situatie de faliment.
Cei 400 de salariati cer sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie si ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.
Potrivit liderului Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, muncitorii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Economiei nu a alocat 40 de milioane de euro pentru capitalul de lucru si pentru restantele salariale pentru lunile septembrie si octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Oamenii protesteaza in fata pavilionului administrativ si spun ca manifestarea de nemultumire va continua daca nu li se va da un raspuns concret. Sunt 400 de salariati suparati de faptul ca Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesara pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie, starea de spirit nu este buna, iar cativa dintre ei sunt in greva foamei. Ieri (n.r. - luni) au intrat sase in greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renuntat din cauza problemelor medicale", a spus Cernev.
El a mai afirmat ca protestatarii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a le explica perspectiva Oltchim si de ce Guvernul nu si-a tinut promisiunile.
Oamenii scandeaza "Hotii", "Mincinosii" si "Jos Guvernul!".
La un moment dat, in mijlocul angajatilor a venit directorul Oltchim, Mihai Balan, pentru a discuta cu acestia.
Si luni, aproximativ 400 de angajati de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat in fata pavilionului administrativ, pentru ca nu si-au primit salariile pentru lunile septembrie si octombrie.
La un moment dat, intre muncitori a avut loc o altercatie, dupa ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sarind pe el si spunand ca ei vor sa-si primeasca salariile restante.
Ulterior, liderul interimar al Sindicatului Oltchim RamnicuValcea, Corneliu Cernev, declara ca, in urma protestului spontan, a avut loc o sedinta a conducerii combinatului cu reprezentanti ai sindicatului si ai salariatilor, unde s-a decis ca avansul pentru luna septembrie sa fie achitat pana in 15 noiembrie, iar lichidarea pana in 27 noiembrie.
De asemenea, el anunta ca sase dintre salariatii participanti la protest au intrat in greva foamei.
La protest au venit si presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, prefectul Mircea Nadolu si senatorul social-democrat Laurentiu Coca, care au fost huiduiti de salariati.
INCIDENTE LA PROTEST CU LIDERUL DE SINDICAT
Liderul de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost impins de cativa salariati care protesteaza, marti, in fata pavilionului administrativ al combinatului, acesta parasind zona, iar oamenii i-au reprosat ca nu ii mai reprezinta si a contribuit la situatia economico-financiara actuala a unitatii.
"Unde sunt banii nostri de cotizatii? Pleaca de aici, tu nu ne mai reprezinti, nu mai esti seful sindicatului, ne-ai pacalit tot timpul! Unde erai cand se intampla ce s-a intamplat in combinat? Acum vii tu sa ne ajuti?", i-a reprosat un protestatar lui Diculoiu.
La protest au sosit si doua autocare cu muncitori de la Divizia Petrochmica Bradu, de la Pitesti, unitate subordonata combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, insotiti de liderul lor sindical Marian Dumitru, astfel ca numarul protestarilor depaseste 500 de persoane.
"Au venit si cei de la Pitesti, suntem disperati si ei si noi. Cerem demisia managerului general Mihai Balan si cerem si demisia lui Victor Ponta pentru ca nu ne ajuta si nu ne explica ce se intampla. Am auzit ca FMI vrea sa inchida combinatul si sa ne lase pe drumuri", a spus un alt protestatar.
La un moment dat, in mijlocul angajatilor a venit directorul Oltchim, Mihai Balan, care le-a cerut sindicalistilor, la portavoce, sa renunte la proteste, spunandu-le ca important in acest moment este ca unitatea sa revina la capacitatea de productie pentru a putea reincepe productia, iar protestele ar putea influenta negativ acest proces. El a fost insa huiduit de salariati.
ANGAJATII PROTESTEAZA DIN LUNA AUGUST
Protestele angajatilor de la Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei.
Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.
Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.
In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.
Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.