Un miner din Motru a descoperit cu detectorul de metale un inel ce pare a fi din aur masiv și seamănă cu brățările dacice
Un bărbat din Gorj a descoperit în pământ un inel ce pare a fi din aur masiv. Bijuteria seamănă izbitor cu faimoasele brăţări dacice.
Pasionat de căutările cu detectorul prin zone mai puţin circulate, bărbatul a predat inelul instituţiilor statului, pentru expertiză.
Nelu Vintilescu este miner în zona Motru și, în timpul liber, merge cu detectorul de metale în zone din apropierea casei. Acum două zile a reușit să găsească acest inel.
Nelu Vintilescu, detectorist: „Mi s-a părut mie o cărare așa mai pe o pantă, teren accidentabil. Nu a trecut mult timp și mergând pe aceiași cărare a sunat detectorul foarte frumos. Când am săpat un pic, la o adâncime de 25 cm, am dat de acest inel foarte, foarte frumos, mi s-a părut foarte interesant.”
Deocamdată bărbatul nu știe care este valoarea inelului. L-a cântărit la un magazin și a aflat că bijuteria are 27 de grame.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Gheorghe Calotoiu, arheolog Muzeul Județean Gorj: „La noi în muzeu deocamdată este unicat. Un obiect așa important nu s-a găsit, nu a fost descoperit de către noi, arheologii acestui muzeu – seamănă cu brățările dacice – oarecum, reprezentarea, dar o prezentare generală – necesită analiză – analiză și multă documentare.”
Nelu Vintilescu, detectorist: „Din ce am văzut pe inteligența artificială, e foarte vechi, îmi dă mai multe variante, zice că nu neapărat se purta le deget, după mărime cred că a fost pentru o doamnă, o domnișoară.”
Dacă i se va confirma autenticitatea inelului, cel care a făcut descoperirea ar urma să primească și o recompensă din partea statului.
Pompiliu Ciolacu, director Direcția de Cultură Gorj: „Decizia se va lua după o evaluare în teren, cei de la muzeu trebuie să meargă să evalueze potențialul sau dacă a fost o întâmplare sau e un sit de amploare, atunci va fi marcat și iată că o persoană fizică cu o pasiune reușește ceea ce statul nu poate să rezolve ca și problemă.”
Muzeul Județean Gorj a primit în ultimii doi ani diverse descoperiri făcute de pasionaţi. Unii au găsit o ulcică în care se aflau peste 1000 de monede antice. Iar un bărbat a descoperit mai multe brățări dacice pentru care a și primit o recompensă de 12.000 de euro.